thuiskoknieuws

Glazuur

Appeltaarten worden nogal eens geglazuurd, dat staat mooi. Nu niet meteen denken aan zacht koekdeeg met een dikke laag smakeloos glazuur. Denk meer aan een stralende, zelfgebakken appeltaart.

Van oudsher wordt daar abrikozenjam voor gebruikt, dat heeft een mooie heldere kleur, en in een dunne laag proef je het niet boven de appeltaart uit. Wat natuurlijk ook kan, is kweeperengelei. Handig om te weten voor al diegenen die zelf kweegelei gemaakt hebben of potten cadeau hebben gekregen en zich nu afvragen wat ze daarmee moeten doen.

Smeuïgheid

Sommige appeltaarten zijn van binnen een beetje smeuïg, alsof er pudding in zit, maar er zit geen pudding in. Dat valt te bereiken door een eetlepel custard door de appelen te mengen voor ze de taart in gaan, of, ietsje uitvoeriger, bijvoorbeeld een mengsel van bruine en witte basterdsuiker, bloem, citroensap en kaneel door de appelblokjes te roeren.

Stevige bodem

Door het vocht uit de appelen kan de appeltaart een beetje zompig worden, dat wil zeggen, de deegbodem. Om dat te voorkomen of in ieder geval te verminderen, heeft het zin de bodem van de taart te bestrooien met paneermeel of koekkruimels, of te bestrijken met een dun laagje amandelspijs of te beleggen met heel dun gesneden cake. Zo kun je behalve stevigheid ook smaak toevoegen.

Appelrassen

Je zou het niet zeggen als je in de supermarkt kijkt, maar er zijn duizenden appelrassen met allemaal verschillende smaaknuances. Elstar, Jonagold en Granny Smith zijn niet per se de lekkerste appelen, maar het zijn wel appels die heel geschikt zijn om vervoerd en bewaard te worden en die een prettige maat hebben, niet te groot en niet te klein. Dus liggen deze appelsoorten voornamelijk in de supermarkt. Wie andere appelsoorten tegenkomt moet niet aarzelen die ook eens te proberen, al of niet in de taart.

De toekomst van ons voedsel

GLB is de afkorting van Gemeenschappelijk Landbouw Beleid van de Europese Unie. Daar gaat zo’n veertig miljard euro per jaar naartoe. Waarom is dat? Waarom hebben boeren zoveel subsidie nodig en wat zegt dat over de manier waarop wij eten? De Youth Food Movement (YFM) is in zulke vragen geïnteresseerd. De ‘stadsjongen’ (zo wordt hij aangekondigd) Samuel Levie is een videoblog gestart waarin hij met jonge boeren en andere voedselproducenten praat over de huidige en de toekomstige mogelijkheden van de landbouw en de voedselproductie. De bedoeling is dat er wekelijks een nieuw filmpje verschijnt.

Volg het blog op www.toekomstglb.nl