Tamils bestraft voor afpersing

Vijf Nederlandse Tamils zijn gisteren door de Haagse rechtbank tot celstraffen tussen de 2 en 6 jaar veroordeeld omdat ze jarenlang de Nederlandse Tamilgemeenschap (ongeveer 10.000 mensen) dwongen geld te geven voor de gewapende strijd op Sri Lanka.

De hoogste straf, 6 jaar, was voor Ramachandran S. uit Schagen. Hij was de internationale boekhouder van de Tamil Tijgers (LTTE). Volgens justitie beheerde hij tussen 2005 en 2009 135 miljoen euro voor de organisatie. Hij stuurde wereldwijd koeriers op pad met geld om wapens te kopen voor de Tijgers.

Alle verdachten werkten volgens de rechtbank voor de LTTE. Een club die door de EU in 2006 werd aangemerkt als terroristische organisatie.

De rechters namen het de verdachten kwalijk dat ze Tamils die in Nederland „een veilig en rustig bestaan” hadden gezocht, dwongen oorlogsbelasting te betalen. Bij niet betalen kreeg de familie in Sri Lanka problemen in Tamilgebied. „In een geval is gedreigd met ontvoering van kinderen”, aldus de rechtbank. Het inzamelen „leidde tot zodanige psychische druk dat de slachtoffers hieraan geen weerstand konden bieden en uiteindelijk gingen zij overstag en betaalden.” Er werden ook illegale loterijen georganiseerd om de oorlogskas te spekken.

De straffen vielen aanmerkelijk lager uit dan justitie wilde. Tegen de hoofdverdachte was 16 jaar geëist. Dat komt omdat de rechtbank – anders dan het OM – oordeelde dat de LTTE niet het oogmerk had terroristische misdrijven te plegen.

De zitting werd gisteren bijgewoond door tientallen Tamils. Er werd gedemonstreerd bij de rechtbank. Zij vinden dat het OM eenzijdig de Tamils als agressor aanmerkt in een gewapend conflict op Sri Lanka. De voorzitter van de strafkamer R. van Rossum zei dat de rechters „geen waardeoordeel” willen geven over de partijen bij het conflict. Maar het is volgens de rechtbank verdachten „zwaar aan te rekenen dat zij vanuit een ideologische motivatie voor de strijd voor een eigen grondgebied voor de Tamils op Sri Lanka, de vrijheid van de eigen Tamils hier in Nederland uit het oog verloren.”

Advocaat H. Seton, die de hoofdverdachte bijstaat, zegt dat het vonnis aantoont „dat het OM veel te snel is geweest met het brandmerken van de Nederlandse Tamils als terroristen die zelfs hun kinderen op eigen scholen indoctrineren”.

Het openbaar ministerie en Seton beraden zich nog over het instellen van hoger beroep.