Sportweekend: finale WK rugby en De Klassieker

Imanol Harinordoquy en Tony Woodcock (r) tijdens de groepswedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Frankrijk (37-17). Het was de eerste keer sinds de verloren finale van '87 dat de Fransen op een WK niet wisten te winnen van de All Blacks. Foto AFP / Gabriel Bouys

Dit weekend staat bol van de krakers. Dat wordt waarschijnlijk letterlijk genomen tijdens de finale van het WK rugby, en hopelijk iets figuurlijker bij De Klassieker en The Manchester Derby.

WK-finale rugby: Les Bleus tegen de All Blacks

“Het wordt een slachtpartij”, meent de Nederlandse rugbyanalist Yves Kummer. Toegegeven, Frankrijk staat er niet fraai op aan de vooravond van de WK finale. De tegenstander is het torenhoog favoriete Nieuw-Zeeland, toevallig tevens het thuisland, en Les Bleus spelen slecht. Tegen Tonga werd zelfs verloren en het charismatisch kompas Sébastien Chabal ontbreekt in de selectie.

Als coach Marc Lievremont zijn stoere Franse haantjes dan ook nog vergelijkt met het rampzalige ploegje primadonna’s dat namens La France het WK voetbal verstierde… Nee, de sfeer was wel eens beter. Bijvoorbeeld tijdens alle voorgaande WK’s waarbij nooit werd verloren van de All Blacks. Behalve die ene keer, bij de allereerste wereldtitelstrijd in 1987, eveneens in het Eden Park in Auckland:

Frankrijk v Nieuw-Zeeland zondagochtend 09.00 uur live op Nederland 1.

De Klassieker: Ajax v Feyenoord

PSV, FC Twente of AZ ten spijt, Nederland kent maar één echt meesterstuk: het treffen tussen Feyenoord en Ajax. Voor het eerst in jaren is er hoop op weer eens een spannende editie van De Klassieker. De Rotterdammers staan een punt boven de landskampioen en onder leiding van Ronald Koeman lijkt de ploeg zich niet als een mak lammetje naar de Amsterdamse slachtbank te laten leiden.

Helaas wordt De Klassieker nog steeds zonder uitpubliek gespeeld. In 1989 begon het met een spijkerbom en enkele jaren geleden escaleerde de zaak en werd tot deze maatregel besloten. Gelukkig bracht de befaamde pot vooral veel moois: zo kwam Feyenoord in Amsterdam tot een aantal bijzondere goals en was er in 1983 die 8-2. Naast deze fantastische van Peter Houtman en de sudden death-goal van Mike Obiku, is dit een van de meest memorabele treffers uit Ajax v Feyenoord:

The Manchester derby

Ook in Engeland staat een beladen pot op het programma. Manchester United ontvangt zondag stadsgenoot City, dat lijstaanvoerder is. De rivaliteit tussen beide is tot grote proporties gestegen nu de oliedollars van The Sky Blues een titelkandidaat hebben gemaakt. Vorig jaar scoorde Wayne Rooney een geweldige goal in de derby, maar de beste editie is waarschijnlijk die van 2009:

http://youtu.be/3E6-oaC7bf4

En verder nog: wintersport

Deze week konden automobilisten alweer voor de eerste keer krabben en die winterse omstandigheid luidt dan ook direct de opening van het skizeizoen in. In het Oostenrijkse Sölden gaan de alpineskiërs naar beneden voor hun eerste wereldbekerwedstrijd. En dichter bij huis gaan de schaatsers beginnen aan hun seizoen. In Enschede wordt, ietwat omstreden, gestreden voor een plekje op de NK over twee weken in Heerenveen.

    • Jules Seegers