Saoedische kroonprins overlijdt in de VS

De Saoedische kroonprins Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud in november 2008. De Saoedische staatstelevisie maakte vanmorgen officieel bekend dat hij is overleden. Foto AP / Hassan Ammar

De Saoedische kroonprins Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud is in de Verenigde Staten overleden. Hij verbleef daar sinds juni om medisch behandeld te worden. De kroonprins werd naar verluidt 86 jaar oud.

Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud was een van de belangrijkste figuren binnen het Saoedische koninkrijk. Hij was al ongeveer vier decennia minister van Defensie en Luchtvaart van de grootste olie-exporteur ter wereld. Abdul-Aziz Al Saud kampte al meerdere jaren met zijn gezondheid.

In tegenstelling tot Europese monarchieën loopt de troonopvolging niet direct van vader op oudste zoon. In Saoedi-Arabië gebeurt dat van broer op broer onder de zonen van de stichter van het koninkrijk Ibn Saud, die stierf in 1953.

Koning Abdullah is achter in de tachtig. Hij onderging eerder deze maand een operatie aan zijn rug en lijkt daar goed van te herstellen. De algemene verwachting is dat de huidige minister van Binnenlandse Zaken, prins Nayef (achter in de zeventig) nu de eerstvolgende is die aanspraak maakt op de troon. Hij heeft een meer conservatieve reputatie vergeleken bij de huidige koning en de overleden kroonprins.

    • Peter Zantingh