Rutte voorstander van taks op financiële transacties banken

Rutte behandelt de ingediende moties door de Tweede Kamer. Screenshot NOS

Rutte heeft zich in het Kamerdebat over de eurocrisis uitgesproken voor een taks op financiële transacties. Eerder was het kabinet geen voorstander van de belasting op financiële handelingen van banken.

Rutte:

“Maar niet als er maar een paar landen zijn die zo’n taks invoeren. Dan zijn de concurrentiegevolgen te groot.”

Vorige maand zei staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) “helemaal niets” te zien in een transactietaks, tenzij die wereldwijd werd ingevoerd.

Europa verdeeld over taks

Europa is verdeeld over de plannen van de Europese Commissie om een belasting in de Europese Unie in te voeren van 0,1 procent op de prijs van aandelen en obligaties en van 0,01 procent op derivaten als opties en termijncontracten. De ‘Tobin-tax’ is bedoeld om speculatie met flitskapitaal tegen te gaan.

Rutte laat weinig los over Nederlandse inzet

Tot ergernis van de Kamer wilde Rutte vandaag niet ingaan op de Nederlandse inzet bij de gesprekken in de Europese Unie over de aanpak van de eurocrisis. Vooral de SP en de ChristenUnie vonden dat bezwaarlijk.

De Kamer debatteert vandaag met Rutte terwijl minister van Financiën Jan Kees de Jager gesprekken voert in Brussel met zijn collega’s van de overige EU-landen over de aanpak van de crisis. Rutte wil in de Tweede Kamer niet te veel prijsgeven over de Nederlandse inzet, omdat hij vreest de onderhandelingspositie van De Jager te ondermijnen.

‘Rutte moet vragen gewoon beantwoorden’

Volgens de SP en de ChristenUnie moet Rutte vragen van de Kamer gewoon beantwoorden.

“De Kamer heeft er recht op te weten hoe het kabinet denkt over bijvoorbeeld het noodfonds”, stelde ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob.

“Ik snap werkelijk niet waarom u niet gewoon kunt vertellen wat de Nederlandse positie is. Dat is toch geen geheim?”, zei SP’er Ewout Irrgang tegen Rutte.

Rutte zei dat zijn opstelling het gevolg was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Toen het Kamerdebat werd gepland, was nog niet bekend dat er gelijktijdig in Brussel zou worden vergaderd. Rutte beloofde dat hij nergens mee zal instemmen zonder de Kamer de kans te geven zich uit te spreken.

Volgens Rutte moet de EU het de komende dagen eens zien te worden over vier belangrijke thema’s, meldt Novum. Dat zijn een eventueel nieuw hulppakket voor Griekenland, het uitbreiden van het steunfonds EFSF, het vergroten van de financiële buffers van banken en de begrotingsregels in de eurolanden.

    • Marije Willems