Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rosenthal: VN-resolutie Jemen is ‘krachtig signaal’

De door de VN-Veiligheidsraad aangenomen resolutie die de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh oproept snel af te treden is een “krachtig signaal” aan de strijdende partijen. Dat zegt minister van Buitenlands Zaken Uri Rosenthal vandaag tegen persbureau Novum.

De Raad nam gisteren unaniem een door Groot-Brittannië ontworpen resolutie aan die het geweld tegen vreedzame demonstranten “zwaar veroordeelt”. Daarnaast wordt expliciet vermeld dat zij die verantwoordelijk zijn voor “het geweld, de mensenrechtenschendingen en mishandelingen” vervolgd zullen worden. De resolutie uit grote bezorgdheid over de steeds verder verslechterende economische en humanitaire situatie in het land.

Rosenthal noemt de ontwikkelingen in Jemen zorgelijk. “Niet alleen politiek, met gevechten, doden en gewonden, en op het gebied van veiligheid, met een machtsvacuüm dat ruimte laat voor groei van radicale groeperingen. Hetzelfde geldt voor de humanitaire situatie, met groeiend gebrek aan voedsel en water.”

De resolutie zal volgens Midden-Oostenexpert van NRC Handelsblad Carolien Roelants echter weinig uithalen:

“Hier gaat Saleh zich niets van aantrekken. Hij heeft al eerder aangegeven akkoord te gaan met een machtsoverdracht, maar als het puntje bij paaltje komt dan zag hij ervan af. Als hij het plan van de Golf Samenwerkingsraad wel zou accepteren is het nog maar de vraag aan wie hij die macht kan overdragen.”

Bij het neerslaan van de anti-regeringsdemonstraties in Jemen zijn de afgelopen maanden duizenden doden gevallen. Saleh heeft al meerdere malen toegezegd te vertrekken, maar steeds weer breekt hij zijn beloftes. Twee weken geleden verklaarde hij nogmaals op korte termijn te zullen aftreden. Hij is al 33 jaar aan de macht.