PvdA over schuldencrisis: het is een puinhoop in Europa

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk liet zich vandaag tijdens het debat over de eurotop in forse bewoordingen uit over de aanpak van de schuldencrisis. De Europese regeringsleiders hebben er een “ongelooflijke puinhoop” van gemaakt, zei hij.

Plasterk zei er weinig vertrouwen in te hebben dat de regeringsleiders bezig zijn het probleem echt op te lossen. En “de rekening loopt intussen op”, zei hij. Hij verwees daarmee naar een uitgelekt rapport waaruit blijkt dat Griekenland inmiddels minstens 252 miljard euro nodig heeft om de schulden af te dekken en een faillissement voor te zijn.

Plasterk wees erop dat de Europese regeringsleiders het op 21 juli eens werden over de hoofdlijnen van een hulppakket voor Griekenland. De uitwerking daarvan zou binnen twee weken volgen, bracht Plasterk in herinnering. “Inmiddels waaien de herfststormen door Den Haag en hebben we nog steeds niets gehoord. Nu is een besluit weer uitgesteld naar woensdag.”

Het unieke Kamerdebat van vandaag gaat over de Nederlandse inzet op de Europese top die zondag plaatsvindt. Op deze top moet een principeakkoord worden gesloten over de aanpak van de schuldencrisis. Of dat lukt, is onzeker. Woensdag vindt nog een eurotop plaats.