Protest Syrië: 25 doden

Ondanks verscherpte veiligheidsmaatregelen is gisteren weer op verscheidene plaatsen in Syrië gedemonstreerd tegen het bewind van president Assad. De betogers hebben duidelijk nieuwe moed geput uit de dood in Libië van Moammar Gaddafi. „Zijn dood heeft een positief effect op de demonstranten in Syrië. Het heeft hen meer vertrouwen gegeven dat hun strijd uiteindelijk het resultaat zal opleveren waarop ze hopen”, zei Omar Idlibi, een leider van het Syrische Lokale Coördinatie Comité, in Beiroet.

Maar de autoriteiten waren voorbereid. Vooral in de grote steden Homs en Hama traden regeringstroepen keihard op. Op veel plaatsen had het leger blokkades opgeworpen om betogers tegen te houden. In verschillende wijken in de hoofdstad Damascus werden betogers onder vuur genomen door soldaten en agenten die op daken waren geposteerd. Volgens woordvoerders van de activisten zijn gisteren in heel het land zeker 25 betogers gedood.

Op hun Facebookpagina 'The Syrian Revolution' hebben tegenstanders van Assad een eerbewijs geplaatst aan de Libische opstandelingen. Overal in het land riepen betogers dat Assad de volgende zou zijn. Maar hoewel de protesten al sinds half maart aan de gang zijn, met vrijwel elke vrijdag demonstraties, heeft de Syrische president de nationale en internationale druk tot nu toe weten te weerstaan. (Reuters, AFP)