Pakistan naast India in Veiligheidsraad

Pakistan zal vanaf januari naast zijn aartsrivaal India deel uitmaken van de Veiligheidsraad. Andere nieuwe leden zijn in ieder geval Guatemala, Marokko en Togo.

De Algemene Vergadering van de VN stemde gisteren over de nieuwe samenstelling van de raad. Veel meer landen hadden de ambitie om lid te worden. Alleen Guatemala had geen tegenkandidaten uit de regio. Togo kreeg pas in de derde ronde voldoende stemmen, en Marokko moest de tegenwerking overwinnen van de Afrikaanse Unie, waarvan het geen lid is. Hongarije was ook in de race, maar kreeg onvoldoende steun. Toen deze krant naar de drukker ging was de vijfde nieuwkomer nog niet duidelijk. De keuze ging tussen Slovenië en Azerbajdzjan.

De Pakistaanse ambassadeur bij de VN, Abdullah Hussein Haroon, zei dat hij hoopt op een vruchtbare samenwerking met India in de raad. Pakistan zal in 2012 en 2013 deel uit maken van de Veiligheidsraad, India is daar dit jaar lid van geworden en blijft ook in 2012 nog lid. De laatste keer dat de twee rivalen tegelijkertijd lid waren van de Veiligheidsraad was in 1977.

De Veiligheidsraad heeft vijftien leden. Vaste leden, met een vetorecht, zijn de VS, China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De landen wier lidmaatschap in december afloopt, zijn Bosnië, Brazilië, Gabon, Libanon en Nigeria. Naast India blijven Colombia, Duitsland, Portugal en Zuid-Afrika nog een jaar lid. (Reuters, AFP)