Oud-topman Unilever Morris Tabaksblat overleden

Morris Tabaksblat in 2003. Vandaag werd bekend dat de oud-topman van Unilever en naamgever van een gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven afgelopen donderdag is overleden.
Morris Tabaksblat in 2003. Vandaag werd bekend dat de oud-topman van Unilever en naamgever van een gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven afgelopen donderdag is overleden. Foto NRC / Maurice Boyer

De voormalig bestuurder en topfunctionaris Morris Tabaksblat is afgelopen donderdag overleden. Hij werd 74 jaar oud.

Tabaksblat begon in 1964 na zijn militaire dienst bij Unilever. Hij vervulde diverse functies in Brazilië, Nederland en Spanje voor de multinational. Twintig jaar later werd hij lid van de raad van bestuur en weer tien jaar later bestuursvoorzitter. Hij was daarnaast bestuursvoorzitter van Reed Elsevier tussen 1999 en 2005 en voorzitter van de raad van commissarissen van AEGON en TNT NV van tussen 2000 en 2005.

Tabaksblat was de naamgever van een commissie die in 2003 een code voor goed bestuur opstelde. De code-Tabaksblat is een gedragscode die beursgenoteerde bedrijven een transparante bedrijfsvoering en een redelijke beloning voor topmannen moet opleggen. De code trad in december 2004 in werking.

In 2008 kreeg Tabaksblat het eredoctoraat van de Nyenrode Business Universiteit vanwege de grote verdienste die hij heeft gehad op het gebied van het bestuur van internationale ondernemingen.

Tabaksblat wordt woensdag in besloten kring gecremeerd in Wassenaar.