Nico speelde met ringen

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Nico Leerkamp (73), gepensioneerd IT-specialist, speelde in 1942 tijdens een vakantie in zomerhuis De Heide in de bossen bij Buurse samen met zijn oudere broer Jan en een buurmeisje een spel met rubberen ringen.

„Het was als overgooien met een bal. Alleen ving je de ringen op met een omhoog gestoken arm. De foto is gemaakt door mijn vader toen ik vier jaar oud was. Kleur was heel bijzonder. Voor de oorlog introduceerde het Duitse AGFA de diakleurenfilm. Mijn vader had één rolletje gekregen van een oom met een boekwinkel in Enschede waar hij ook pasfoto’s maakte. Tijdens die vakantie in 1942 schoot mijn vader deze vol. Pas na de oorlog, ik vermoed in 1948, werd het rolletje ontwikkeld in het AGFA-laboratorium in Leverkusen. In die tijd begon ook mijn interesse voor fotografie; kreeg ik mijn eerste fototoestel van mijn vader. Hij werkte bij textielbedrijf Van Heek & Co in Enschede. Met alleen mulo had hij zich opgewerkt tot personeelschef. Ook had hij interesse voor techniek: zelf radio’s bouwen, of een kachel in zijn auto monteren. Met fotograferen deed hij veel zelf. De kelder van ons huis in de Padangstraat in Enschede diende als doka. Ontwikkelen en zwart/wit afdrukken gebeurde met een zelfgebouwd vergrotingsapparaat. Een vloerkleed op het buitenrooster hield daglicht tegen. Verdere kieren werden afgedicht met handdoeken. In de begintijd werkte hij ook nog met glasplaat negatieven. Dergelijke vaardigheden wilde hij zijn zoons ook leren. Mijn broer Jan had weinig interesse. Ik had er aardigheid in. Op familiefeesten verzorgden mijn vader en ik de foto’s. Binnen twee dagen hadden wij al afdrukken; voor die tijd, de jaren vijftig, was dat snel. Ook verschenen zijn foto’s in bedrijfsblad MIK: Mensen In Katoen. Na zijn dood kreeg ik duizenden foto’s en dia’s. Zelf heb ik ook gefotografeerd, al werd dat, nadat ik na mijn studie aan de HTS in 1962 bij IBM ging werken, wel minder. Toch kreeg, en krijg, ik vaak complimenten over gemaakte foto’s. Kennelijk heeft mijn vader mij het goed geleerd.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard