Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Libris Geschiedenis Prijs 2011 naar Jaap Scholten

De Libris Geschiedenis Prijs 2011 is gisteravond uitgereikt aan Jaap Scholten voor zijn boek Kameraad Baron. Scholten ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Agnes Jongerius tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Amsterdamse Stadsschouwburg. De jury noemt het boek een bijzonder, hartstochtelijk en belangrijk werk. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag

De Libris Geschiedenis Prijs 2011 is gisteravond uitgereikt aan Jaap Scholten voor zijn boek Kameraad Baron.

Scholten ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Agnes Jongerius tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

De jury noemt het boek een bijzonder, hartstochtelijk en belangrijk werk. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Naast Scholten waren ook Emiel Lamberts (Het gevecht met Leviathan. Een verhaal over de politieke ordening in Europa), J.A. de Moor (Generaal Spoor. Triomf en tragiek van een legercommandant), Luc Panhuysen (Een Nederlander in de wildernis. De ontdekkingsreizen van Robert Jacob Gordon in Zuid-Afrika) en Auke van der Woud (Koninkrijk vol sloppen. Achterbuurten en vuil in de negentiende eeuw) genomineerd.

NRC-redacteur Bernard Hulsman schreef eerder in NRC Handelsblad over de vijf genomineerde boeken en noemde Kameraad Baron “de enige vreemde nominatie” voor de Libris Geschiedenis Prijs 2011, “omdat het geen geschiedenisboek is”:

“Het is voor een groot deel een verslag van de reizen die schrijver-journalist Jaap Scholten en zijn Hongaarse vrouw Ilona in de 22 jaar na de val van de Roemeense dictator Ceausescu maakten door Transsylvanië en Roemenië. De reisverhalen, opgetekend in een curieuze mengeling van dorre zinnen en al te grote woorden – Ceausescu’s paleis in Boekarest getuigt bijvoorbeeld van een ‘megalomane smaak zonder weerga’ –, worden afgewisseld met verslagen van gesprekken met adellijke Hongaren in Transsylvanië. Vooral over het verlies van hun kastelen en landgoederen na de communistische machtsovername eind jaren veertig weiden die uit.

Kameraad Baron gaat gebukt onder gedweep met ‘deftige’ Hongaarse families. Onveranderlijk zijn de adellijke zegslieden ‘verfijnd en bescheiden’, ‘goedlachs’ of hebben ze een ‘krachtig gezicht’. Ceausescu daarentegen leek op een augurk. En dat kwam, zo voegt Scholten hier aan toe, door zijn ‘nederige afkomst’. Zo feodaal is het wereldbeeld waarvan Scholten keer op keer getuigt, dat je tijdens het lezen van Kameraad Baron steeds meer sympathie krijgt voor de Roemeense communisten en ten slotte wilt schrijven: ‘Nederigen aller landen, verenigt u!’”

Vorig jaar ging de prijs naar de Vlaming David van Reybrouck voor het boek Congo – Een geschiedenis.