Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Jemen positief tegenover resolutie - gevechten in hoofdstad

Aanhangers van president Saleh houden posters met zijn afbeelding vast in de hoofdstad Sana’a. De foto is gisteren genomen. Tegenstanders van Saleh gaan al maandenlang de straat op om zijn aftreden te eisen. De president heeft al meerdere keren bereidheid tot opstappen uitgesproken, maar de daad nog niet bij het woord gevoegd. Foto AP / Mohammed Hamoud
Aanhangers van president Saleh houden posters met zijn afbeelding vast in de hoofdstad Sana’a. De foto is gisteren genomen. Tegenstanders van Saleh gaan al maandenlang de straat op om zijn aftreden te eisen. De president heeft al meerdere keren bereidheid tot opstappen uitgesproken, maar de daad nog niet bij het woord gevoegd. Foto AP / Mohammed Hamoud

De Jemenitische regering staat “positief” tegenover de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die oproept tot het aftreden van president Saleh. Een bron bij de regering liet dat weten tegenover persbureau Reuters.

Uit de verklaring:

“Wij zijn bereid positief om te gaan met resolutie 2014 van de VN-Veiligheidsraad, omdat hij overeenkomt met ons eigen voornemen om op basis van het voorstel van de Golf Samenwerkingsraad de politieke crisis te beëindigen.”

De Golf Samenwerkingsraad (waarin Bahrein, Koeweit, Oman, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten plaatshebben) stelde in april een plan op waarin de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh zijn macht na ondertekening binnen 30 dagen zou afstaan, in ruil voor immuniteit voor rechtsvervolging.

De ogenschijnlijke medewerking die nu toegezegd is hoeft niet veel te betekenen: Saleh heeft al meerdere malen toegezegd te vertrekken, maar steeds weer breekt hij zijn beloftes. Twee weken geleden verklaarde hij nogmaals op korte termijn te zullen aftreden. Hij is al 33 jaar aan de macht.

Update 14:30: In de hoofdstad Sana’a kwam het vandaag weer tot een confrontatie tussen regeringstroepen en opstandelingen. Volgens medische bronnen en getuigen zijn tientallen mensen gewond geraakt toen granaten, mortiergeschut en automatische wapens werden ingezet om een menigte in het noorden van de stad te bedwingen.

Vannacht zouden vijf mensen zijn omgekomen bij de gevechten. Veel gebouwen zijn beschadigd en een dikke, zwarte rook hangt boven de stad.