Intussen in Den Haag

Deze rubriek beschrijft elke zaterdag de achterkant van het politieke bedrijf.

Een braaf stel

Om maar meteen duidelijk te zijn: de Antillenreis van zes fractievoorzitters van afgelopen week was geen snoepreisje. Als de afwezigen – PVV’er Geert Wilders en SP’er Emile Roemer – dat nog mochten denken: acht mee gereisde journalisten kunnen bevestigen dat het programma volgestouwd was met serieuze onderdelen. En het was, concludeerden de fractievoorzitters zelf, ook een zinvolle reis. Ze hadden er veel opgestoken over de zes eilanden.

Nuttig dus. Maar je hebt ook beeldvorming. Daar houden vooral voorlichters zich mee bezig. Nu is de voorlichter van de Tweede Kamer niet de meest tactvolle man. Zondagmiddag had op Saba het gezelschap vrij, want voor SGP’er Kees van der Staaij is zondagsrust heilig. De politici voelden wel voor een snorkeltrip. De meeste journalisten toevallig ook. Ze hadden al een boot voor zichzelf geregeld. Maar ze mochten met de delegatie mee, mits ze geen foto’s zouden maken. Prima. Boot afbesteld. Vlak voor de tocht bleek de angst voor foto’s van parlementariërs in zwembroek toch te groot. De journalisten kregen een eigen boot die de andere kant op zou varen. Een gebiedsverbod, was de boze reactie van de journalisten.

Gelukkig voor de voorlichter was het een braaf stel verslaggevers, zonder paparazzitypes die alsnog met telelenzen het water opgingen in een zelf gehuurde boot. (HS)

Brekend nieuws

Nog een gevaar van mee reizende journalisten: ze kunnen de politici ertoe verleiden net iets te snel en te fris van de lever op nieuwsontwikkelingen te reageren.

De Kamerdelegatie was donderdag alweer voor zonsopgang aan zijn laatste dag begonnen. Zes uur ging voor iedereen de wekker. Op het programma: een vroege vlucht van Aruba naar Bonaire, waar een bliksembezoek zou worden afgelegd van een halve dag.

En toen kwam er groot nieuws van de andere kant van de wereld: Gaddafi gevangen genomen. De alerte journalist van het ANP ging meteen aan de slag in het hotel op Aruba. Voor verslaggevers is dan altijd prettig dat D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold meestal snel en met een goede quote reageert. Zo ook nu. „Hij moet zo snel mogelijk naar Den Haag”, zei hij over de gevangen Gaddafi. En hij voegde er aan toe dat Nederland nog een helikopter in Libië heeft staan.

Die reactie verscheen in Nederland snel op websites en op Twitter, bijna gelijktijdig met het nieuws dat de Libische ex-dictator niet meer in leven was. Meteen keerden vele Twitteraars zich tegen Pechtold. Wat een perverse man: wilde hij echt het lijk van Gaddafi laten overbrengen naar Den Haag? (HS)

Bijdragen: Herman Staal