‘Ik zie eruit als een bejaarde skateboarder’

Henk Schiffmacher (1952) tatoeëerder, schrijver en kunstschilder

„Dit is wat ik altijd aan heb. Ik ben bijna zestig en hoe ik eruit zie kan me steeds minder schelen. Het gaat me vooral om comfort. Ik heb een tijdje een overall gedragen, dat zat lekker. Maar mijn vrouw begon vreselijk te mopperen als we ergens naartoe moesten.

„Vroeger droeg ik altijd cowboyboots, maar die heb ik verruild voor Vans, dat zijn comfortabele skateschoenen. De zwaartekracht heeft namelijk ook aan dit lijf getrokken, m’n voeten zijn een stuk breder geworden. Die Vans koop ik bij Tom’s in de Damstraat in Amsterdam.

„Ik draag altijd een spijkerbroek van Levi’s of Wrangler. En een zogenaamde wifebeater, zo’n wit hemdje zonder mouwen. Met daaroverheen een overhemd met korte mouwen van Dickies, Amerikaanse workwear dat veel door skaters wordt gedragen. Eigenlijk zie ik eruit als een bejaarde skateboarder – haha!

„Mijn haar hangt nu weelderig los op de schouders, maar soms gaat het in twee vlechtjes. Dan lijk ik op een dikke Willie Nelson. Ik ben eigenlijk wel een countrymens, ik ben sowieso erg Amerikaans georiënteerd wat kleding betreft. Dat kan ook komen door de dubbele XXL die ze daar verkopen. Als ik er ben, sla ik groot in. Dan ga ik naar Target en pak ik een grote kar, daar donder ik dan twee pakken wifebeaters, twee pakken boxershorts en twee pakken sokken in. Klaar.

„Ik ben ook wel eens naar Oger gestuurd en in een Italiaans pak gehesen. Dat is niks voor mij hoor. Ik zat met Arie Boomsma in een limo, helemaal in pak, en ik zwéétte! Voordat we bij het feestje waren, zat ik met m’n balzak aan de stoel van de limo vastgeplakt en moest ik weer naar huis om een nieuwe broek aan te trekken. Zo laat ik me niet meer in de maling nemen.

„Ik ben niet zo van de sieraden. Ik heb een paar gouden tanden en twee gouden oorbellen, die zijn gemaakt van de trouwringen van mijn opa en oma. Ik ben een traditiemens. Verder ben ik natuurlijk rijkelijk gedecoreerd. Ik zeg altijd: een tatoeëerder zonder tatoeages is als een slager die vegetariër is.”