Hij: 'De speeltuin is gratis'

Anouk Steenaart en Binnert Stek zijn 2,5 jaar samen, waarvan ze één jaar samenwonen. Binnert heeft een zoon uit een eerdere relatie. Hij werkt, zij studeert. Breed hebben ze het niet, maar aan meer hebben ze geen behoefte.

Binnert en Anouk gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Haarlem voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Binnert Stek (21), werkt in een biologische speciaalzaak, heeft zoon (2) uit eerdere relatie:

„Mijn zoon Liam is om het weekend bij ons. Pas geleden heb ik met zijn moeder afgesproken om voortaan financieel bij te dragen, 100 euro per maand. Eerder had ik er geen geld voor, nu máák ik er geld voor. Het is toch m’n kindje. Als Liam hier is, doen we gratis dingen: een stuk fietsen, of naar de speeltuin.

„Er is veel meer mogelijk met weinig geld dan veel mensen denken. Zo neemt Anouk producten mee uit de winkel die net over de datum zijn en daarom niet meer verkocht mogen worden. En laatst heb ik een kleurige sprei aan de muur gespijkerd omdat we graag een schilderij wilden. Ik hoef niet meer te hebben dan wat ik nu heb.

„Anouk regelt onze financiën. Ik weet de code van mijn eigen pinpas niet eens meer. Ik stort mijn volledige salaris op onze rekening en heb per week 6 euro zakgeld voor ‘lekkere dingen’, zoals bier en chips. Ik heb Anouk gevraagd om dat bedrag te bepalen. Als ik kleren nodig heb, vraag ik Anouk of we daar geld voor hebben. Het is heel handig dat één iemand de financiën beheert, zij weet exact wat er in en uit gaat. Ik zou zelf gestrest raken van die verantwoordelijkheid.

„Vanwege Liam kan ik niet kraken, dat had ik anders graag gewild. Ik vind de woningmarkt namelijk totaal verziekt. Mensen met een groot huis en dus veel geld mogen de rente van hun hypotheek aftrekken, maar wij krijgen niet eens huursubsidie. Daarvoor is onze huur te hoog. Wil je een lage huur, dan sta je jaren op de wachtlijst. Maar ik ben wel ontzettend blij dat ik een huis heb. Mijn ouders hebben het nooit breed gehad en hebben me altijd geleerd dat geld niet het belangrijkste is. Dat wil ik Liam ook meegeven.”