'Het paradijs zou dodelijk saai zijn'

Adjiedj Bakas (47) is ’s lands beroemdste trendwatcher. Hij was Zwarte Zakenman van het Jaar en Trendwatcher van het Jaar. Hij schreef diverse boeken, onder meer over de kosten van de zorg en de slowbalisering. Binnenkort verschijnt ‘Het Einde van de Privacy’, over de ontdigitalisering van de samenleving.

Amsterdam 27-09- 2011 Adjiedj Bakas Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 27-09- 2011 Adjiedj Bakas Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Trendwatcher

„Om trendwatcher te worden, moet je de tijdgeest aanvoelen, een goed informatienetwerk hebben, nieuwsgierig zijn en ook oog hebben voor trends die je niet prettig vindt. Bijvoorbeeld dat een kwart van de Nederlanders zich eenzaam voelt of dat de helft van de patiënten die een fysiotherapeut bezoeken dat doet om te worden aangeraakt. Ik maak me daar zorgen over. De terrorist van de toekomst is geen lid van Al-Qaeda, maar een eenzame hacker die anderen het geluk ook niet gunt. Veel jongens voelen zich niet thuis in deze gefeminiseerde samenleving. Stuur ze naar aparte jongensscholen, waar ze in bomen kunnen klimmen, kunnen vechten et cetera. In de VS heb je al manny’s, stoere mannen die op jongens passen.”

Digitalisering

„Die is over haar hoogtepunt heen doordat de cybercriminaliteit enorm toeneemt en mensen er ernstig door vereenzamen. Niet dat alles weer op papier wordt gezet, maar je moet pc’s hebben die geen verbinding hebben met de buitenwereld.”

Slowbalisering

„Het tempo van de globalisering neemt af, elk land beschermt zichzelf, nationalisme viert hoogtij. Voor veel mensen is de wereld te groot geworden. Er is zoveel engs en bedreigends, ze zoeken hoop en troost. Toch gaan er de komende tien jaar fantastische dingen gebeuren, zoals na elke crisis. Denk aan de 3D-printer, andere energie en duurzaamheid die de norm wordt. Maar eerst komt er nog een diepe crisis op ons af en zullen we het einde van de euro beleven.”

Balans tussen werk en privé

„Ik werk hard, maar het is dan ook mijn passie. Maar zappen op de bank of in mijn hangmat in de zon liggen, kan ik ook heel goed. Ik ben niet verslaafd aan mijn BlackBerry, die staat regelmatig uit. Ik zou wel meer tijd willen besteden aan mijn moeder in Suriname. Ze is weduwe. Van haar heb ik geleerd dat je je geen tweederangsburger moet laten maken. Ze had een eigen inkomen, was dus niet afhankelijk van haar man.”

Ambitie

„Een klant zei eens: mensen worden blij van je, je biedt ze hoop en troost. Dat wil ik blijven doen. Zorgen dat mensen niet verzuren en verbitteren. Verder hoop ik dat mijn boeken in India en in Duitsland zullen worden uitgebracht. Want Duitsland is een prachtig en innovatief land, maar de inwoners zijn ietwat zwaarmoedig...”

Leermoment

„Van de dood van mijn eerste man heb ik geleerd dat je nooit bitter moet worden. Tegenslag hoort bij het leven. Het paradijs zou dodelijk saai zijn, daarom heeft God het ook afgeschaft. Ik snap ook niet dat mensen bijvoorbeeld een week boos blijven. Dat is zonde van de tijd! Het leven is zó voorbij. Wat ik ook heb geleerd is dat je iets of iemand nooit moet afschrijven. Toen ik als jongvolwassene uit Suriname in Nederland kwam, was het echt niet normaal dat een zwarte man zalen toesprak en zo serieus werd genomen als ik nu. Nu geef ik tweehonderd lezingen per jaar voor in totaal zo’n tweehonderdduizend mensen. En in mijn jeugd had India, waar mijn grootouders vandaan komen, status nul. Nu is India sexy. Daardoor heb ik geleerd dat de verliezer van nu de winnaar van morgen kan zijn.”

Friederike de Raat