Grondspeculatie van een ascetisch klooster

De Amerikaanse schrijver Micheal Lewis kennen we nog van zijn bestseller The Big Short. Nu borduurt hij voort op dat boek en laat zich weer uit over de oorzaken van de kredietcrisis. In de vorm van een reisboek.

Dit weekeinde vindt de langverwachte Europese top van regeringsleiders plaats, waar eindelijk knopen worden doorgehakt over de eurocrisis. En mocht dat alsnog niet het geval zijn, dan is er volgend weekeinde altijd nog de G20, van belangrijkste landen voor de wereldeconomie – waar eveneens eindelijk knopen zullen worden doorgehakt. Of verschuift het geheel naar een volgende eurotop aan het eind van het jaar, dan wel een G20 bij aanvang van 2012?

Mocht enige vermoeidheid zich inmiddels meester hebben gemaakt van zelfs de meest hardnekkige toeschouwer, dan is dat hem of haar vergeven. De crisis sleept zich nu al zo lang voort, dat de zoektocht naar een oplossing de vraag naar de oorzaak al lang heeft verdrongen. De Grieken, die twee jaar geleden een dijk van een begrotingstekort bleken te hebben? De Amerikaanse kredietcrisis van 2008, waar alles mee begon? Of ligt de toedracht veel dieper, in de veranderde wijze waarop we in het nieuwe én het oude continent met schuld en verantwoordelijkheid zijn omgegaan?

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 21 oktober 2011, pagina 6 - 7. U kunt het hele artikel hier lezen.