'Gedood met een kogel door het hoofd'

Gaddafi is van dichtbij in het hoofd geschoten, na zijn gevangenneming. Dat lijkt de forensisch patholoog Van de Goot op grond van de beelden het meest waarschijnlijk.

De Nederlandse forensisch patholoog Frank van de Goot denkt dat Gaddafi is gestorven aan een schotwond in zijn hoofd, na zijn gevangenneming. Hij doet deze uitspraak na bestudering van beelden van het lichaam van de Libische ex-dictator in een koelcel.

Gezien de „ronde huidperforatie met zwarte randen”, vermoedt hij dat Gaddafi „van heel dichtbij” door het hoofd is geschoten. Als er van grote afstand geschoten zou zijn, zegt Van de Goot, dan zou je verwachten dat de kogel het hoofd aan de andere kant had verlaten. „Bovendien zou dan de schedel niet zo intact zijn.”

Van de Goot gelooft niet dat Gaddafi tijdens zijn gevangenneming al levensgevaarlijk gewond was. Hij bloedde weliswaar hevig uit zijn hoofd, zag hij op verschillende beelden, maar dat is normaal bij een scheur in de hoofdhuid. „Die is zeer goed doorbloed.” Had hij toen al een schotwond in het hoofd gehad, of zelfs in de buik, dan zou hij niet kunnen lopen of zijn hoofd en armen kunnen bewegen.

Van de Goot benadrukt dat hij niets met zekerheid kan zeggen over de dood van Gaddafi, en dat hij ervan uitgaat dat de beelden die hij bekeek niet gemanipuleerd zijn.

Eerder deze maand was Van de Goot een van de oprichters van het ‘Independent Forensic Team’, een Brits-Nederlandse stichting voor forensisch onderzoek naar politiek gevoelige zaken in landen die dit onderzoek zelf niet kunnen doen. Mede-oprichter Pim Volkers, directeur van een bedrijf voor forensisch onderzoek, zegt dat dit team binnen een uur klaar kan staan om het onderzoek naar Gadaffi’s dood te gaan verrichten. „Maar dan moet er wel een verzoek komen vanuit de Nationale Overgangsraad in Libië. Dit soort onderzoek kun je het best doen met volledige medewerking van de lokale overheden.”

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops, adviseur van het team, zou het „optimale scenario” zijn dat het Internationaal Strafhof in Den Haag de opdracht voor het onderzoek zou verstrekken. Het Strafhof onderzoekt al op verzoek van de Verenigde Naties of het regime van Gaddafi eerder dit jaar oorlogsmisdaden pleegde bij pogingen de opstand neer te slaan. Omdat het Strafhof in Nederland gevestigd is, en Nederland een aandeel heeft in de NAVO-missie in Libië, ligt het volgens Knoops wel voor de hand dat de eventuele opdracht naar een Nederlandse partij gaat. Naast het Independent Forensic Team zou dit ook het Nederlands Forensisch Instituut kunnen zijn.