Gauloises Blondes

Heeft het rookverbod de geur van tabak gecriminaliseerd? In ieder geval ruiken sigaretten die door een groepje verslaafden in een rookruimte of onder een afdakje worden weggepaft heel erg vies. Maar laatst zat ik in de herfstzon op een terras toen er opeens een flard Gauloises Blondes voorbij trok. Heerlijk.

Een paar dagen later rook ik de goddelijke geur weer. Nu in een flesje. Pohadka is een van de vier prikkelende eau de parfums van het nieuwe Zwitserse parfumhuis YsUzac. Het kan niet anders of Vincent Micotti, de neus en oprichter van het merk, is dol op het boerenland. In Metaboles stopte hij bijvoorbeeld de kruidige, mintachtige geur van de bladeren van de tomatenplant. En in Pohadka zit behalve blonde tabak ook de geur van salie en vers gemaaid gras.

Pohadka is een echte herfstvakantiegeur, een geur voor de kosmopolitische stedeling die graag ontspant op het platteland. Zo ruikt een woest aantrekkelijke Gauloises rokende boer die op de zompige kleigrond in de mist een vuurtje stookt.

Wie graag eens aan zo’n knappe boer zou snuffelen, maar hem even niet voor handen heeft, behelpe zich met Pohadka.

YsUzac, Pohadka, eau de parfum, 160 euro voor 100 ml, verkrijgbaar bij winkels van Skins Cosmetics en via skins.nl

    • Monique Snoeijen