‘Gaddafi sluisde tweehonderd miljard dollar weg’

De Franse president Nicolas Sarkozy begroet Gaddafi bij het Elysee-paleis in Parijs op 10 december 2010.
De Franse president Nicolas Sarkozy begroet Gaddafi bij het Elysee-paleis in Parijs op 10 december 2010. Foto Reuters / Jacky Naegelen

De donderdag gedode Gaddafi heeft meer dan tweehonderd miljard dollar (zo’n 144 miljard euro) weggesluisd naar het buitenland. Dat is twee keer zoveel als het Westen dacht, meldt de Los Angeles Times.

De hoogte van het bedrag zou naar voren zijn gekomen uit onderzoek van Libische overheidsfunctionarissen. Een van hen noemde de omvang “onthutsend”. Als het klopt, dan gaat het om ongeveer 30.000 dollar (bijna 22.000 euro) per hoofd van de Libische bevolking. Gaddafi zou het geld in bankrekeningen, onroerend goed en bedrijfsinvesteringen hebben gestopt.

Of het geld bij de Overgangsraad van Libië belandt, is nog maar de vraag: De VN heeft Libische tegoeden bevroren en er zijn nationale wetten die opdragen dat tegoeden alleen aan de wetmatige eigenaar kunnen worden overgedragen. Volgens Amerikaanse en Europese autoriteiten is het de bedoeling dat bevroren tegoeden snel worden overgedragen aan de nieuwe LIbische machthebbers, maar dat is tot nu toe slechts met een fractie van het bedrag gebeurd.

Moammar Gaddafi werd na een maandenlange volksopstand en militair ingrijpen door de NAVO in augustus verdreven uit de Libische hoofdstad Tripoli. Afgelopen donderdag werd hij in Sirte, zijn geboorteplaats, gevangengenomen en gedood.