FIFA laat corruptiezaak heropenen

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft vrijdag in Zürich maatregelen aangekondigd in de strijd tegen de corruptie rond de wereldvoetbalfederatie.

Blatter kondigde drie nieuwe taskforces aan en een onafhankelijke commissie die gaat toezien op behoorlijk bestuur binnen de FIFA. De taskforces moeten onder meer kijken naar noodzakelijke veranderingen van de FIFA-statuten en maatregelen die de transparantie bevorderen.

De maatregelen komen in de nasleep van een serie recente corruptieschandalen rond de wereldvoetbalfederatie.

Blatter zei ook dat de FIFA alsnog onderzoek laat doen naar de ondergang van de vroegere marketingpartner, International Sport and Leisure (ISL). Een externe, onafhankelijke commissie zal het onderzoek naar de gang van zaken rond het sportmarketingbedrijf heropenen.

Uit verschillende documenten zou blijken dat FIFA-bestuurders in de jaren negentig miljoenen dollars hebben ontvangen in ruil voor het toewijzen van televisierechten en sponsorcontracten tijdens WK’s. De FIFA heeft die documenten tot nu toe geheim weten houden.

De Zwitserse justitie bevestigde vorig jaar dat ISL steekpenningen liet betalen aan FIFA-bestuurders. Maar de zaak werd geseponeerd nadat advocaten namens FIFA en de niet-genoemde bestuurders 5,5 miljoen Zwitserse franc (4,5 miljoen euro) hadden betaald. Hun identiteit bleef geheim. ISL ging in 2001 failliet.

Eind vorig jaar stelde het BBC-programma Panorama dat uit de documenten zou blijken dat onder anderen voormalig FIFA-voorzitter João Havelange geld ontving, net als diens toenmalige schoonzoon en FIFA-bestuurder Ricardo Teixeira.

Blatter stelde vrijdag in Zürich dat de zaak wordt heropend omdat verschillende nationale bonden en FIFA-bestuurders erom hadden gevraagd.