Eurozone loopt risico lening aan Griekenland fors te verhogen

In this photo taken Friday, Oct. 21, 2011, a marble statues of ancient Greek philosopher Plato is seen on a plinth in front of the Athens Academy, as the Greek flag flies. More than 200 international philosophers braved strikes and protests to come to Greece this month to join a forum and debate matters of the mind. Greece's illustrious ancient thinkers built the foundations of Western scholarship, and their philosophy stands as an unquantifiable source of national wealth even during a financial crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris)
In this photo taken Friday, Oct. 21, 2011, a marble statues of ancient Greek philosopher Plato is seen on a plinth in front of the Athens Academy, as the Greek flag flies. More than 200 international philosophers braved strikes and protests to come to Greece this month to join a forum and debate matters of the mind. Greece's illustrious ancient thinkers built the foundations of Western scholarship, and their philosophy stands as an unquantifiable source of national wealth even during a financial crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris) Een standbeeld van Plato is te zien met op de achtergrond de Academie van Athene. Foto AP / Petros Giannakouris

De Griekse schuld is nog hoger dan al werd gedacht. Volgens de trojka bestaande uit de Europese Commissie, het IMF en de ECB is er minimaal 252 miljard aan noodleningen nodig om een Grieks faillissement af te wenden. Uitgaande van het slechtste scenario is er zelfs 440 miljard euro nodig. Dat staat in een ‘strikt vertrouwelijk’ rapport van de trojka.

De trojka concludeert dat het slechter gaat met de Griekse economie dan sinds de vorige onderzoeksmissie. Als gevolg duurt het volgens de trojka langer voordat Griekenland weer, als ieder normaal land, op de kapitaalmarkten zijn schuld kan financieren. Tot die tijd zal Griekenland afhankelijk blijven van leningen van de eurozone en het IMF.

ECB wil geen kwijtschelding private schulden

Het enige alternatief voor het verhogen van de lening aan Griekenland is het kwijtschelden van een substantieel deel van de Griekse staatsschuld. De ECB neemt in een voetnoot afstand van de grotere kwijtschelding van private schulden. Bekend is dat de ECB geen voorstander is van betrokkenheid van de private sector bij het meebetalen aan de Griekse schulden.

In de uitgelekte houdbaarheidsanalyse laat de trojka economische stresstests los op de nieuwe ramingen en concluderen de drie instellingen dat het schuldentraject van Griekenland niet bestand is tegen schokken.

De trojka gaat uit van een economische krimp van 5,5 procent in 2011 en 3 procent in 2012. In 2013 en 2014 wordt er gerekend op een gemiddelde groei van 1,25 procent. In 2013 loopt de Griekse schuld op tot 186 procent en deze zou teruglopen tot 152 procent tegen het eind van 2020 en tot 130 procent tegen het eind van 2030.

‘Opmerkelijk dat trojka verdeeld is’

NRC-redacteur Melle Garschagen licht het rapport van de trojka toe:

“Opmerkelijk is dat de trojka verdeeld is. Het IMF en de Europese Commissie merken op dat het ook mogelijk de Griekse schuld terug te brengen door banken, pensioenfondsen en verzekeraars (de private sector) de helft van de Griekse schuld kwijt te laten schelden. In juli spraken leiders van de eurozone met banken af dat er 21 procent kwijt gescholden zou worden. De ECB is tegen zo’n bijdrage van banken. ECB-president Trichet vreest dat dat een systeemcrisis in Europa veroorzaakt.”

Rutte laat weinig los in Kamerdebat

In het Kamerdebat wil premier Rutte niet reageren op het uitgelekte advies van de trojka.

“Het gaat over vertrouwelijke cijfers en daar kan ik niets over zeggen”, aldus de premier.

Hij wil sowieso weinig zeggen over wat minister van Financiën Jan Kees de Jager momenteel bespreekt in Brussel.

“De onderhandelingen zijn aan de gang as we speak. Het zou de onderhandelingspositie van Nederland schaden als ik nu allemaal dingen ga zeggen. Bovendien kan het zijn dat ik iets zeg wat al achterhaald is”.

De Europese ministers van Financiën zijn vandaag in een spoedberaad in Brussel bijeen om te praten over oplossingen voor de schuldencrisis.