Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

EU-ministers bereiken akkoord over bankensteun

AFP PHOTO/ GEORGES GOBET
AFP PHOTO/ GEORGES GOBET Merkel staat de media te woord wanneer ze aankomt in Kasteel Bouchout, even buiten Brussel, waar de eurotop van morgen wordt voorbereid. Foto AFP / Georges Gobet

De Europese ministers van Financiën hebben een akkoord bereikt over de herkapitalisatie van banken met 100 miljard euro. Dat melden officiële bronnen. Daarnaast is er groeiend draagvlak voor het meebetalen van banken aan het Griekse reddingsplan.

Na bijna tien uur overleg bereikten de ministers consensus over de bankensteun. De onderhandelingen verliepen naar verluidt moeizaam. Volgens bronnen waren vooral Italië, Spanje en Portugal kritisch, omdat het te duur zou worden voor deze landen.

Verdere details over het Griekse reddingsplan moeten na de extra eurotop van woensdag uitgewerkt worden.

‘Het meebetalen van banken aan de Griekse redding kost de overheden nóg meer geld’

Onze correspondent in Brussel Caroline de Gruyter over de bijdrage van banken:

“Hoeveel banken gaan meebetalen is nog onduidelijk. Er wordt nu gesproken over ongeveer vijftig procent. De banken vinden dit uiteraard niet fijn en het kost tijd om dit uit te onderhandelen. Het is een waanzinnig dure operatie. Het kost overheden paradoxaal genoeg veel meer geld om banken mee te laten betalen dan als ze dat niet zouden doen. Dat heeft te maken met de overheidsgaranties die moeten worden afgegeven aan de ECB, de banken en het uitlenen van nog meer geld aan Griekenland. Dit kost de belastingbetaler dus uiteindelijk veel meer geld.” - Caroline de Gruyter, NRC

Europese bewindslieden zijn vandaag in Brussel bijeen om een oplossing te vinden voor de schuldencrisis in de eurozone. Het herkapitaliseren van banken was het eerste onderwerp waar overeenstemming over moest worden bereikt.

Buiter: er is veel meer geld nodig om problemen banken op te lossen

Willem Buiter, de gezaghebbende hoofdeconoom van Citigroup, zei vorige week in NRC Handelsblad over de steun aan banken:

“Europese banken moeten geherkapitaliseerd worden. Het is onbegrijpelijk dat de Europese Bankautoriteit nu zegt dat 70 tot 90 miljard nodig is. Dat is eenderde tot een kwart van wat werkelijk nodig is om de problemen van banken – door groeiend wantrouwen kunnen ze moeilijker aan geld komen – op te lossen.”

Buiter verwacht dat de top van morgen “weer een geval [wordt] van groots Europees onderpresteren, dat kan iedereen met een beetje gezond verstand zien aankomen”.