Een zolder vol moois

Design- en modewinkel You Are Here in Eindhoven organiseert tijdens de Dutch Design Week dagelijks een evenement.

Wat

You Are Here, een design- en vrouwenmodewinkel in Eindhoven die elk half jaar van interieur wisselt. Ieder seizoen wordt er een nieuw thema gekozen, waar telkens een nieuw groepje ontwerpers en kunstenaars invulling aan mag geven. Dit keer is het uitgangspunt ‘een zolder vol moois’, dat zich vertaalt in met lakens bedekte meubels en kleding met spinnenwebprint. De meubels zijn dit seizoen van Tom Frencken, de muur werd versierd door grafisch ontwerper Lotte van Wulfften Palthe en er zijn fantastische wandkleden van Mae Engelgeer te zien.

You Are Here werd eind 2010 geopend door Ellen Albers, die daarvoor dertien jaar lang het kinder- en jongerenmerk TUFF runde.

Wat hebben ze

Nogal veel. Jonge ontwerpers worden afgewisseld met gevestigde, Eindhovense ontwerpers met Parijse. Zo zijn er moderne wollen jassen (770 euro) en zijden blouses (300 euro) van het Franse Carven, maar ook de minder indrukwekkend gefabriceerde tricotjurken van het Nederlandse Roparosa. Wat accessoires betreft zijn er onder meer experimentele kettingen van gevlochten touw van Sarah Mesritz (185 euro), leren laarsjes van het Zweedse Hope (330 euro) en leren tassen van Imke de Jong (80 euro). De meubels zijn prijziger: een kast van Tom Frencken kost ruim drieduizend euro.

Hoe ziet het eruit

De vloer en de muren zijn hagelwit, aangezien ze elk half jaar als een blank canvas moeten dienen. Om diezelfde reden staan alle meubels op wieltjes. Noemenswaardig zijn de twee pashokjes: die bestaan uit gordijnen die je in een ruime cirkel om je heen trekt, de één is van binnen volledig bedekt met honderden kleurrijke strikjes, de ander met wollen pompoenen.

Hoe word je geholpen

Tijdens mijn één uur durende bezoek is er ook een meisje dat zich onlangs heeft laten aankleden door het personeel en nu is terug-gekomen om ook haar moeder van een nieuwe wintergarderobe te voorzien. Het stel krijgt een uur lang volop aandacht.

Voor wie

Een divers publiek. Op een hysterische jurk met afbeeldingen van Sneeuwwitje van JC/DC (de tweede lijn van Jean-Charles de Castelbajac) komen studenten van de Design Academy Eindhoven af, terwijl de ingetogen jurken van Marcha Hüskes juist een ouder publiek aanspreken.

En voor bezoekers van de Dutch Design Week, want in het kader daarvan is er een moderoute uitgestippeld die eindigt bij You Are Here. Elke dag staat er een speciaal evenement op de agenda: zo komt Mark Eley (van het Londense modeduo Eley Kishimoto) Japanse hapjes koken en gaat ontwerpster Marly Gommans aan het werk in haar pop-up leeratelier midden in de winkel.

    • Nathalie Wouters