Dr. Zeepaard maakt zeep

de proefjesfabriek

De kastanjes zijn weer van de bomen gevallen. Er viel er ook eentje in het water, naast het huis van Dr. Zeepaard. Wat veel schuim!

Wat heb je nodig? - Een handvol paardenkastanjes, een notenkraker, een mes, een snijplank, een kan water en een volwassene.

Wat moet je doen? - Breek de kastanjes met de notenkraker in tweeën.

- Peuter hun schilletje eraf, zodat je alleen de witte noot overhoudt.

- Vraag een volwassene om de noten in kleine stukjes te snijden. Pas op dat het mes niet uitschiet! De noten zijn erg hard.

- Laat de kastanjestukjes weken in de kan met water, totdat het water goed troebel is. Toen Dr. Zeepaard het proefje deed, duurde dat ongeveer een kwartier.

- Schud het kastanjewater, of schenk het over in een andere kan. Zie je wat er gebeurt?

Hoe kan dat? In kastanjes zitten stofjes die saponinen heten. Die beschermen de kastanje tegen schimmels en bacteriën. Ze lossen goed op in water. Alleen: de kop van een saponine houdt meer van water dan zijn staart. Die staart is een beetje vettig en houdt van lucht. Als je de kan schudt, komt er lucht in het water. De saponinen vangen die lucht tussen hun staarten en het water tussen hun koppen. De bellen zijn dus waterlaagjes, gevangen tussen saponinen. Hun staarten wijzen naar de lucht die erin zit en er omheen. Bij zeep gebeurt ook zoiets. Je hebt dus een echt kastanjesopje gemaakt. Poetsen maar!

    • Lucas Brouwers