Discussie over vraag waar dictator zal rusten

Het lijk van kolonel Moammar Gaddafi lag gisteravond nog in een oude koelcel voor vlees in de kustplaats Misrata, al had de vroegere Libische leider volgens islamitische tradities allang begraven moeten zijn. Bronnen binnen de Nationale Overgangsraad erkenden dat de nieuwe machthebbers verdeeld zijn over de plaats en de manier waarop Gaddafi begraven moet worden.

Intussen zwelt de roep uit het buitenland aan om een onafhankelijk onderzoek om vast te stellen of Gaddafi na zijn gevangenneming meteen is geëxecuteerd. Dit laatste menen sommigen te kunnen afleiden uit vrijgekomen videobeelden.

Buiten de koelcel in Misrata verdrongen zich burgers die met eigen ogen het lijk van de dictator wilden zien. „Wij willen de hond zien”, riepen sommigen. Ook ouders met kinderen en een schoolklas van twaalfjarigen bezochten de koelcel.

Bij de onenigheid over de begrafenis van Gaddafi speelt volgens een lid van de Overgangsraad mee dat het graf zou kunnen uitgroeien tot een bedevaartsoord voor Gaddafi's aanhangers. Sommigen zouden hem en zijn zoon Mutassim, die eveneens gedood werd, met het oog daarop een anonieme begrafenis in de buurt van Misrata willen geven. Een andere optie is een zeemansgraf – zoals met Osama bin Laden gebeurde in mei.

Volgens journalisten die in de koelcel mochten kijken, vertoonde Gaddafi’s gezicht links op zijn voorhoofd een duidelijke schotwond en had hij ook schotwonden in de borst en de buik.

De Verenigde Naties en niet-gouvernementele instellingen als Amnesty International hebben aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek. De Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, eiste een onderzoek. Haar woordvoerder Rupert Colville zei dat de video’s „aanleiding zijn tot zeer, zeer ernstige zorgen”. Hij wees erop dat standrechtelijke executies in strijd zijn met het internationaal recht.

Wat er van Gaddafi’s zoon Seif al-Islam is geworden, is nog onduidelijk. Vrijdagmiddag circuleerden er berichten dat hij zou zijn opgepakt. Eerder had de Overgangsraad gezegd dat Seif, die lang gold als een mogelijke opvolger voor Gaddafi, door de woestijn naar het buurland Niger probeerde te ontkomen.