De Voorproef

Iedere zaterdag bespreekt Elsbeth Etty in haar rubriek ‘De voorproef’ nieuwe opmerkelijke boeken. Deze zaterdag, onder andere, de bespreking van een nieuw deel uit de Volledige werken van W.F. Hermans. ‘Heiliger dan de Hostie is je vulva!/ In mijn penis wordt het brood gebroken./ Ik olie je verhemelte met mijn sperma./ En je bekken, je

Iedere zaterdag bespreekt Elsbeth Etty in haar rubriek ‘De voorproef’ nieuwe opmerkelijke boeken. Deze zaterdag, onder andere, de bespreking van een nieuw deel uit de Volledige werken van W.F. Hermans.

‘Heiliger dan de Hostie is je vulva!/ In mijn penis wordt het brood gebroken./ Ik olie je verhemelte met mijn sperma./ En je bekken, je Sixtijnse Kapel,/ waarin de stromen van het Paradijs ontspringen.’

Deze ode aan een zestienjarig Singalees meisje met wie de dichter onder invloed van hasjiesj uitzinnige seks heeft (‘Deze ejaculatie neemt geen einde./ Ditmaal keer ik mij binnenstebuiten/ onophoudelijk.’) komt uit het lange hete gedicht ‘De heilige Maria Juana’, waarvan W.F. Hermans beweerde dat het van de (nooit bestaand hebbende) dode dichter Luís Cimatarra was. Maar het is wel degelijk door hem zelf geschreven, zoals blijkt uit Willem Frederik Hermans Volledige werken 9. Gedichten (De Bezige Bij, 320 blz. € 35). Deskundig bezorgd door het Huygens Instituut en voorzien van een commentaar vol fijne Hermans-anekdotes. Verschijnt komende week.

In zijn nieuwe essaybundel De mobilisatie van Arcadia (De Bezige Bij, 285 blz. € 19,90), geeft de erudiete Vlaamse dichter/romancier Stefan Hertmans een interessante visie op onder anderen de schrijvers Michel Houellebecq en W.G. Sebald. Hertmans schrijft zo prikkelend dat ik meteen zijn mening wil weten over alles wat ik recentelijk heb gelezen. W.F. Hermans’ erotische poëzie behandelt hij niet, maar ik vermoed dat hij daar een voorbeeld in ziet van wat hij in het openingsessay ‘De gevoelloze emotie’ aanduidt als ‘emotioneel leeggemaakte seks’. Een kenmerk daarvan is dat „men er louter technisch over spreekt en geen emotie meer ondervindt bij het zien van het gelaat, laat staan het lichaam of het geslacht van de ander”.

Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.