De objectivering van de goeie vent

Hans Oudshoorn en Peter Siks geven trainingen aan de klanten van de internetbank Alex. „Afgelopen week was de meest gestelde vraag: hoe dek ik mijn risico’s af”, vertelt Oudshoorn. „Onze klanten zien de koersen ver uitschieten, naar boven en naar beneden. Dat maakt ze meer risicobewust.” Zelfs de brave particulier voor wie Alex bedoeld is, die belegt voor zijn pensioen of de studie van zijn kinderen, waagt zich tegenwoordig aan complexe constructies als de short strangle, een manier om je in te dekken tegen op en neer springende beurskoersen door tegelijkertijd put- en call-opties op de AEX-index te schrijven.

Best ingewikkeld. „Tot voor kort investeerden beleggers op emotie”, zegt Siks. Ze kochten Spyker of AkzoNobel omdat ze Victor Muller of Hans Wijers ‘een goeie vent’ vonden. Die doe je niet zo maar weg als de beurs naar beneden gaat. Alleen is de AEX-index de laatste drie jaar wel met 40 procent gekelderd. Siks: „Zie zo’n verlies maar eens goed te maken.” De belegger die zich wil wapenen tegen zijn eigen gemoed maar short strangles teveel gedoe vindt, kan zijn beleggingen ook uitbesteden. Vroeger moest je dan een paar ton of een miljoen naar Van Lanschot of MeesPierson brengen, deftige instituten die ook hoge kosten plegen te berekenen. Maar sinds 2008 is er ook een private people’s bank. Bij Alex Vermogensbeheer is de minimale inleg een overzichtelijke 25.000 euro. De kosten zijn jaarlijks 0,9 procent over de inleg plus 10 procent over de winst daarop. De winstvergoeding betaal je alleen als je vermogen hoger eindigt dan de hoogste eindejaarsstand in voorgaande jaren, aldus Alex.

Alex steekt het geld in aandelen van vijfhonderd Europese bedrijven, van heel klein tot heel groot, en in Nederlandse staatsobligaties. De verdeling over deze categorieën hangt af van je risicoprofiel – van Zeer Defensief tot Zeer Speculatief. De selectie van de aandelen en van de momenten van aan- en verkoop ligt niet meer in mensenhanden. Die verricht de computer, gestuurd door 48 modellen die Alex zelf heeft ontwikkeld. Sinds de start van Alex Vermogensbeheer doen alle profielen het beter dan hun benchmark. Zo staat Zeer Speculatief – 50 procent kleine Europese ‘groei-aandelen’, 25 procent euro-mid caps en 25 procent large caps – op een plus van 33 procent. De vergelijkbare EuroStoxx Total Market-index staat op min 47 procent.

Hoe dat kan? Heel simpel. De Alex-computers zijn zo geprogrammeerd dat ze alle aandelen verkopen zodra zich een langdurige koersdaling aandient. Die kopen ze pas terug wanneer de markt weer gaat stijgen. Oudshoorn: „Zo vermijd je de grote klappers naar beneden.” Hans Wijers blijft gewoon een goeie vent. Maar die hondentrouw hoeft geen goud geld meer te kosten.

Joost Ramaer

    • Joost Ramaer