Bezorgdheid over opkomst stembus Tunesië

De fundamentalistische partij is de best georganiseerde en de bekendste partij. Dat geeft haar een voorsprong bij de verkiezingen van morgen.

Stem! manen Tunesische bloggers hun lezers. Een van de grote zorgen van activisten is dat morgen bij de eerste vrije verkiezingen in Tunesië de opkomst laag zal zijn. Een lage opkomst is schadelijk voor het aanzien van de grondwetgevende vergadering die wordt gekozen. Maar het zou ook een nóg beter resultaat garanderen voor de fundamentalistische Ennahda-partij dan al wordt verwacht. Ennahda is goed georganiseerd en zijn achterban is gedisciplineerd. Die gaat hoe dan ook naar het stembureau.

Alle voorgaande verkiezingen in Tunesië werden gehouden onder een autoritair regime – eerst dat van Habib Bourguiba, vervolgens dat van Zine al-Abidine Ben Ali. Voor de vorm mochten er oppositiepartijen meedoen, maar dat waren gezagsgetrouwe oppositiepartijen. Hoe tam ook, toch kregen ze maar een minimale vertegenwoordiging in parlement en gemeenteraden toebedeeld. Voor de vorm. Ben Ali’s minister van Binnenlandse Zaken zorgde er wel voor dat Ben Ali’s partij een doorslaggevende meerderheid kreeg.

Maar morgen hoeven de Tunesiërs zich geen zorgen meer te maken over Ben Ali en zijn controleurs. „Niemand hoeft te twijfelen aan de verkiezingen”, zei donderdag premier Beji Caid Essebsi voor de nationale televisie. „De verkiezingen zullen doorzichtig en schoon zijn. Fraude zal niet mogelijk zijn.”

Premier Essebsi probeerde ook de mensen gerust te stellen die bang zijn dat de verkiezingen door bepaalde groepen – aanhangers van het oude regime of radicale moslims – worden verstoord. „De staat zal geen geweld toestaan. Het proces zal exemplarisch zijn en we vragen de mensen zonder vrees te gaan stemmen.”

Meer dan veertigduizend militairen en politieagenten zijn morgen op de been om ervoor te zorgen dat de verkiezingen inderdaad goed verlopen. Dit keer staan ze niet ten dienste van een frauderend ministerie van Binnenlandse Zaken, maar zijn ze als extra waarborg van transparantie ter beschikking gesteld van de onafhankelijke verkiezingscommissie.

De zeven miljoen kiezers hebben de keus uit elfduizend kandidaten voor 217 zetels in de assemblee, die een nieuwe grondwet zal opstellen en een regering zal vormen. Er doen meer dan tachtig partijen mee, vrijwel alle gevormd na de val van Ben Ali in januari en daarom niet of nauwelijks bekend bij de kiezers. Dat is alweer in het voordeel van de wél bekende Ennahda.

Ennahda profiteert ook van zijn imago van een partij die schone handen heeft. En potentieel van de als gevolg van de aanhoudende onrust verslechterde economische situatie. Gaan de werklozen kiezen voor de islam als oplossing?

Ennahda-leider Rachid Ghannouchi joeg veel Tunesiërs begin deze week angst aan met zijn waarschuwing dat zijn partij een nieuwe straatrevolutie zou steunen als zij merkte dat er fraude was gepleegd. Dat werd uitgelegd als een aankondiging van een coup als de uitslagen zouden tegenvallen. Maar donderdag zei hij dat Ennahda de resultaten zal accepteren, „hoe ze ook zijn”. „We zullen de winnaar feliciteren en we hopen dat zij ons gelukwensen als wij winnen.” Het is niet duidelijk wanneer de uitslagen komen.