‘Banken moeten veel meer verlies nemen door Griekse schuld’

Jean-Claude Juncker (midden) tijdens de bijeenkomst van Europese ministers van Financiën in Brussel vandaag. Foto AP / Virginia Mayo

De Europese banken zullen “significant meer” dan de eerder afgesproken 21 procent verlies moeten nemen op hun Griekse schulden. Dat zei de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker vandaag. De ministers van Financiën van de eurolanden zijn momenteel bij elkaar in Brussel. Een percentage van minimaal 50 procent lijkt in zicht.

De NOS-correspondent in Brussel sprak kort met Juncker:

Juncker is voorzitter van de groep ministers die gisteren bij elkaar kwam en vandaag verder praat. Hoeveel verlies de banken precies moeten nemen, staat nog niet vast. Het percentage van 21 procent werd in juli afgesproken, maar dat zou nu dus veel te laag blijken om de schuldenlast van Griekenland beheersbaar te houden.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos bevestigde bij aanvang van de bijeenkomst van vandaag dat de banken meer verlies zullen moeten nemen. “Maar Griekenland is niet het centrale probleem voor de eurozone. We moeten algemene, constructieve beslissingen voor de monetaire unie als geheel nemen.”

‘Schuld is nog veel hoger dan gedacht’

De Griekse schuld zou veel hoger zijn dan eerst gedacht werd: hij moet volgens de trojka (de Europese Commissie, het IMF en de ECB) met minimaal 252 miljard aan noodleningen afgedekt worden - volgens het slechtste scenario is er zelfs 444 miljard nodig. Dat zou in een ‘strikt vertrouwelijk’ rapport staan.

Volgens die berichten is een nieuw percentage tot misschien wel 60 procent nodig om de bijdrage van de eurolanden op het niveau van de eerder toegezegd 109 miljard euro te houden. Wordt het percentage op 50 procent gezet, dan is er 113,5 miljard nodig.

    • Peter Zantingh