Aantal overvallen in Nederland daalt

Er worden minder overvallen gepleegd in Nederland. Tot en met half oktober van dit jaar zijn er 1607 overvallen gepleegd; een daling van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode in het peiljaar 2009. Dat zegt hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar vandaag in een interview met het Nederlands Dagblad.

Het aantal overvallen dat wordt opgelost is gestegen van 21 procent naar ruim dertig procent. Dit jaar zijn door de politie al ruim duizend verdachten van een overval bij het Openbaar Ministerie aangeleverd.

“Maar we zijn er nog lang niet”, zegt hij. Volgens Hillenaar, die ook lid is van een speciale taskforce die in 2009 werd opgericht om het aantal overvallen terug te dringen, is het vrij makkelijk om een eerste daling tot stand te brengen, maar een stuk lastiger om die lijn vol te houden.

Daarnaast moet het aantal bestrafte overvallen nog omhoog. Momenteel wordt bij ongeveer een kwart van de overvallen een dader gestraft, zegt Hillenaar. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil dat dit over vier jaar minstens 32 procent is. Zijn opdracht: meer overvallers de cel in krijgen en ze zwaarder bestraffen.

Het artikel van het Nederlands Dagblad staat hier. Het is echter alleen te lezen als u inlogt.

    • Peter Zantingh