VS hadden contact met militanten Haqqani-netwerk

De leider van het Haqqani-netwerk, Sirajuddin Haqqani, op een archieffoto uit 1998. Foto AP / Mohammad Riaz

Amerikaanse diplomaten hebben afgelopen zomer geprobeerd voorbereidende onderhandelingen te starten met het Afghaanse Haqqani-netwerk.

Dat bleek uit een ontmoeting van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en Pakistaanse ambtenaren in Islamabad vandaag, meldt persbureau AFP. Het Haqqani-netwerk is een islamitische militantengroepering die nauw samenwerkt met de Talibaan en Al-Qaeda. De organisatie wordt gezien als de grootste bedreiging voor de veiligheid in Afghanistan.

De contacten met het Haqqani-netwerk vonden plaats voordat een reeks aanslagen op Amerikaanse doelen in Afghanistan plaatsvond. De VS houden het netwerk onder meer verantwoordelijk voor een serie aanvallen in Kabul in september. Sindsdien voerden de VS de aanvallen op de groepering op.

Deze maand doodde een Amerikaanse drone in Noord-Waziristan in Pakistan al een hoge leider van de islamitische militantenbeweging en werd een ander kopstuk in Afghanistan opgepakt. Op het hoofd van de leider van de militante groepering, Sirajuddin Haqqani, staat namens de VS een prijs van 5 miljoen dollar. In september gaf hij nog aan bereid te zijn tot vredesbesprekingen met Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten. Maar dan moest hij daarin wel gesteund worden door de Talibaan.