'VS dumpen criminelen'

De Verenigde Staten zetten criminelen zonder verblijfspapieren over de grens met Mexico omdat dat goedkoper is dan ze te vervolgen. Deze praktijk is een van de oorzaken van de geweldexplosie in Mexicaanse grenssteden. Dat verwijt maakte de Mexicaanse president Felipe Calderón gisteren aan aan de Amerikanen op een internationaal congres over immigratie.

Amerika moet Mexicaanse criminelen in de VS vervolgen, niet over de grens duwen, zei Calderón. Hoewel er vele oorzaken zijn voor het geweld in Mexicaanse grenssteden, zei Calderón, helpt het niet dat de Amerikanen jaarlijks zo’n 60.000 tot 70.000 illegale Mexicanen deporteren naar steden als Ciudad Juarez en Tijuana, onder wie „velen die echte criminelen zijn”.

De Amerikaanse migratieautoriteiten maakten begin deze week bekend dat ze het afgelopen jaar een recordaantal illegalen hebben gedeporteerd, onder wie velen met een strafblad. Onder de bijna 400.000 illegalen die werden uitgezet, was 55 procent veroordeeld voor een misdaad of een vergrijp, aldus de Amerikanen. De overgrote meerderheid van de illegale migranten in de VS komt uit Mexico. (AP)