Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Machteloze’ VN-resolutie roept Saleh op machtsoverdracht te accepteren

De VN-Veiligheidsraad roept de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh op snel een overeenkomst te sluiten met de oppositie over een machtsoverdracht gebaseerd op een plan van de Golf Samenwerkingsraad.

De Raad nam vanavond unaniem een door Groot-Brittannië ontworpen resolutie aan die het geweld tegen vreedzame demonstranten “zwaar veroordeeld”, meldt persbureau Reuters. Daarnaast wordt expliciet vermeld dat zij die verantwoordelijk zijn voor “het geweld, de mensenrechtenschendingen en mishandelingen” vervolgd zullen worden.

Beelden van Al Jazeera eerder deze week van het aanhoudende geweld in Jemen:
http://youtu.be/G1vk5a4lR6U

Het plan biedt echter geen inzichten in hoe mensen verantwoordelijk gehouden kunnen worden en Saleh tegelijkertijd immuniteit van vervolging gegeven kan worden, zoals onderdeel van het plan van de Golf Samenwerkingsraad.

Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad, spreekt van een “machteloze resolutie”. Roelants:

“Hier gaat Saleh zich niets van aantrekken. Hij heeft al eerder aangegeven akkoord te gaan met een machtsoverdracht, maar als het puntje bij paaltje komt dan zag hij ervan af. Als hij het plan van de Golf Samenwerkingsraad wel zou accepteren is het nog maar de vraag aan wie hij die macht kan overdragen. Jemen bevindt zich in een verloederde situatie; er wordt op meerdere fronten gevochten, Al-Qaeda is er actief. Er zijn veel gegadigden voor de macht. Is de politieke oppositie wel in staat de macht over te nemen?”