Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Lifestyle

Video: iconische St Paul’s Cathedral moet sluiten vanwege ‘gevaarlijke’ Occupy-demonstraties

Het kamp van de Occupy London Stock Exchange-demonstranten in Londen net naast St Paul's Cathedral. Foto YouTube

De emblematische Londense St Paul’s Cathedral heeft vanmiddag voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de deuren moeten sluiten voor het publiek. De reden? De ongeveer vijfhonderd demonstranten, gelieerd aan de Occupy Wall Street-beweging, zorgen voor verhoogde risico’s voor de veiligheid van de kathedraal en haar bezoekers.

De deken van St. Paul’s, Graeme Knowles, kondigde de sluiting “met veel verdriet” aan. In een verklaring liet hij weten dat de Occupy London Stock Exchange-demonstranten, met hun gaspitjes en open vuren zorgen voor brandgevaarlijke situaties. Daarnaast maakte hij zich “uiteraard” ernstige zorgen voor de hygiëne. De toespraak van Knowles:

In de kathedraal in Londen, die in 1703 in gebruik ging, vonden in het verleden historische diensten plaats zoals de begrafenis van Winston Churchill en het huwelijk van Charles en Diana. Een indruk van het kampement van de ongeveer vijfhonderd demonstranten bij St Paul’s