Video: gedenkwaardige momenten van IJzeren Rita

Rita Verdonk en Willibrord Frequin tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2010. Foto NRC / Merlin Daleman

Vandaag liet Rita Verdonk weten per direct de politiek te verlaten. Over de toekomst van TON wordt over vier weken beslist in een ledenvergadering. Hieronder een een aantal gedenkwaardige momenten uit de politieke carrière van ‘IJzeren Rita’.

‘Het Waterloo’ van Rita Verdonk

Verdonk was van 2003 tot 2006 namens de VVD minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. In 2006 kwam het tweede kabinet-Balkenende ten val door de kwestie rond het paspoort van Ayaan Hirsi Ali. Verdonk trok dat in nadat het VVD-Kamerlid had opgebiecht te hebben gelogen over haar identiteit. De kwestie had grote gevolgen voor de populariteit van Verdonk onder de VVD-leden.

Verdonk presenteert haar nieuwe partij TON

In 2008 lanceert Verdonk, na haar vertrek bij de VVD, haar beweging Trots op Nederland.

Verdonk in debat met Mohammed Enait over ‘handenschudfundamentalisme’

Op 26 augustus 2008 ging Verdonk in debat met Mohammed Enait. Deze laatste werd niet aangenomen voor een functie bij de Sociale Dienst van Rotterdam omdat hij weigert vrouwen een hand te geven. De rechter gaf de gemeente Rotterdam gelijk. Enait noemde de uitspraak een “boerenvonnis” en “handenschudfundamentalisme” van een “witte rechter”. Eerder kreeg Verdonk te maken met imam die haar weigerde de hand te schudden.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Verdonk staat op 1 zetel in de peilingen

Op 19 maart 2009 was Verdonk op bezoek bij De Wereld Draait Door om te praten over de stand van zaken bij haar nieuwe partij. In de peilingen stond TON toen op een zetel, terwijl zij in april 2008 nog kon rekenen op 26 zetels in de Tweede Kamer.

Verdonk blij met uitslag vervroegde gemeenteraadsverkiezingen 2009

Rita Verdonk was op 19 november 2009 opgetogen over de uitslag van Trots op Nederland bij de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen. In totaal worden er 62 raadsleden verkozen, waarvan er twee wethouder worden in Alkmaar en Den Helder.

Het verkiezingsfilmpje van TON 2010

De campagnespot van Trots Op Nederland voor de verkiezingen van 2010. Die kon overigens op enige spot rekenen.

IJzeren Rita stapt uit de politiek

Vandaag kondigde Verdonk haar vertrek uit de politiek aan in het actualiteitprogramma EenVandaag.

sitestat