Van Rompuy kondigt nieuwe EU-top voor woensdag aan

De voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, tijdens een EU-beraad in Brussel op 17 oktober. Foto Reuters / Francois Lenoir

Hoewel de voorbereidingen voor de EU-top voor aanstaande zondag vandaag zijn begonnen, is er ook al een vervolg van de top aangekondigd voor woensdag. Mogelijk betekent dit dat de Europese leiders meer tijd nodig hebben om tot een overeenstemming over de maatregelen die moeten worden getroffen om de crisis in de eurozone te bezweren.

De voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy kondigde de extra bijeenkomst op woensdag zojuist op Twitter aan. Vanochtend was de verwachting al dat de zeventien eurolanden opnieuw zouden ontmoeten op woensdag om definitief te beslissen over de uitkomsten van de EU-top van zondag. Ook minister van Financiën Jan Kees de Jager verwacht zondag nog geen akkoord.

De contouren van het Europese reddingsplan voor de euro zijn al duidelijk: het noodfonds voor zwakke eurolanden wordt flink groter, bij de belangrijkste Europese banken vindt herkapitalisatie plaats en er wordt een begin gemaakt met het saneren van de Griekse schuld. Frankrijk en Duitsland, de twee grootste economieën van de eurozone, zouden nog altijd meningsverschillen hebben over bijvoorbeeld de bevoegdheden van het Europees noodfonds.

Vooruitlopend op de uitkomsten van het beraad zondag boekten de Europese beurzen winst. De AEX-index sloot vrijdag 2,2 procent hoger op 305,70 punten, meldt Dow Jones. De andere beurzen koersten op een winst van tussen de 1,93 en 2,84 procent.

Interactieve graphic: Europa in cijfers