Updatemoeheid

Updatemoeheid: het zou de naam kunnen zijn van een nieuwe aandoening voor de aan technologie verslaafde westerling. Vorige week vond Apple het nodig om er weer eens een hele serie updates uit te gooien.

Alle gadgets gingen direct aan het digitale infuus om te worden voorzien van nieuwe software. Je moet wel, want anders zit je met beveiligingsgaten, niet werkende applicaties en een knagend schuldgevoel.

Het rondje Apple-gadgets upgraden was geen onverdeeld genoegen. Marketingfiguren beloven allerlei nieuwe toepassingen en handigheidjes. Allemaal leuk en aardig, maar mijn nieuwe iPhone heeft nog steeds geen bereik en valt bij voorkeur uit bij gesprekken langer dan en minuut.

En dan het updateproces zelf. Behalve het wachten en het apathisch staren naar een balkje dat zichzelf langzaam vult, is een iPhone opwaarderen niet zonder gevaren. Om een hoop gemopper kort samen te vatten: alles wat glanst in mijn huis is nu langzamer, kapot, of wordt heel snel, heel erg warm.

De grote spelers in de game-industrie als Microsoft en Sony hebben het updaten tot een ware kunst verheven. Onder het mom van veiligheid en verbeteringen is er nu bijna wekelijks wel een stukje software om binnen te halen.

Waar er vroeger niet aan de besturingssystemen van spelcomputers gesleuteld werd, lijkt het er nu op dat ontwikkelaars expres onaffe producten verkopen. Wanneer je even niet op een spelcomputer gespeeld hebt staat er altijd wel een update voor je klaar.

Neem de Playstation 3. Sinds 2007 zijn er meer dan vijftig updates geweest. En dat betekent iedere keer het downloaden van forse pakketten data en minutenlang wachten op de installatie. Even snel een potje spelen na een vakantie verwordt al snel tot een dik uur apparaten updaten.

Op sommige dagen laat de moeheid zich vertalen in angst. Want sommige updates maken mijn apparaten niet beter maar stuk. Ze wissen data, maken apparaten langzamer of halen zonder waarschuwen functionaliteiten weg.

En er is geen ontkomen aan. Voor de Playstation 3 geldt, zonder update, geen toegang tot online diensten. En dus lijd ik aan updatemoeheid, de ultieme welvaartsziekte.

David Nieborg

In deze rubriek schrijven freelance journalist Niels ’t Hooft en gamewetenschapper David Nieborg over games.

    • David Nieborg