VN wil onderzoek naar dood Gaddafi

dit riool werd Kaddafi getrokken
dit riool werd Kaddafi getrokken De afvoerpijpen waar Gaddafi gisteren werd aangetroffen. Foto Reuters / Thaier al-Sudani

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de wijze waarop de voormalige Libische leider Moammar Gaddafi gisteren om het leven is gekomen.

Op videobeelden die gisteren werden verspreid is te zien dat Gaddafi vlak na diens gevangenname in leven is. Op latere beelden is hij dood. Woordvoerder Rupert Colville noemde de beelden ‘erg verontrustend’. Vastgesteld zal moeten worden of Gadhafi tijdens enigerlei vorm van gevechtshandelingen is omgekomen of na zijn gevangenneming is geëxecuteerd, zei Colville.

Volgens Colville zal de bestaande VN-commissie die onderzoek doet naar schendingen van de mensenrechten in Libië waarschijnlijk worden opgedragen Gaddafi’s dood te onderzoeken. Het zit erin dat deze commissie vervolgens een nationaal dan wel internationaal onderzoek zal adviseren. Colville:

“Je kunt niet zomaar even het recht uit het raam gooien. Iemand zonder juridische procedure om het leven brengen is, zelfs in landen waar de doodstraf van kracht is, in strijd met de wet.”

Update 15:13
Volgens een televisiestation in Syrië verzoekt de vrouw van Gaddafi de Verenigde Naties om de dood van haar man en haar zoon Motassim te onderzoeken. Ook zou de vrouw “trots zijn” op de “heldhaftigheid” van haar man en haar kinderen.