Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cabaret

Uitgelicht

TO GO WITH AFP STORY BY CATHERINE MARCIANO (FILES) Prince Rainier III of Monaco and US actress and princess of Monaco Grace Kelly salute the crowd as they leave Saint Nicholas Cathedral after their wedding ceremony in Monaco on April 19, 1956 in a convertible cream and black Rolls Royce offered by the people of Monaco as a wedding gift. Prince Albert and his South African fiancee Charlene Wittstock, an Olympic swimming star, will celebrate their wedding over two days on July 2 and 3. In Monaco, commentators are convinced that the marriage of Prince Albert will be an even bigger event than his parents' 1956 wedding, which saw prince Rainier tie the knot with US film star Grace Kelly. AFP PHOTO
TO GO WITH AFP STORY BY CATHERINE MARCIANO (FILES) Prince Rainier III of Monaco and US actress and princess of Monaco Grace Kelly salute the crowd as they leave Saint Nicholas Cathedral after their wedding ceremony in Monaco on April 19, 1956 in a convertible cream and black Rolls Royce offered by the people of Monaco as a wedding gift. Prince Albert and his South African fiancee Charlene Wittstock, an Olympic swimming star, will celebrate their wedding over two days on July 2 and 3. In Monaco, commentators are convinced that the marriage of Prince Albert will be an even bigger event than his parents' 1956 wedding, which saw prince Rainier tie the knot with US film star Grace Kelly. AFP PHOTO AFP

Film

Ocean’s Eleven (Steven Soderbergh, 2001, VS). George Clooney is de gentleman-inbreker die samen met een groep specialistische criminelen de kluis van Andy Garcia’s casino kraakt in ideale amusementsfilm. Regisseur Soderbergh geeft en onthoudt de kijker gewiekst informatie en goochelt met informatie en allerlei varianten op het gangstergenre. Ook met Brad Pitt, Matt Damon, Julia Roberts. Kreeg inferieur vervolg.SBS6, 20.30-22.50u.

It’s a Free World... (Ken Loach, 2007, Engeland). De Britse veteraan Ken Loach en zijn vaste scenarist Paul Laverty buigen zich over de uitwassen van de arbeidsmigratie. De oer-Engelse alleenstaande moeder Angie begint met een vriendin een uitzendbureau voor buitenlandse werknemers. Angie is gewend te knokken voor haar bestaan en zou daarvoor onze sympathie verdienen. Maar het wordt ongemakkelijk als haar tegenstanders sociaal nog zwakker zijn dan zijzelf: de werknemers die ze een worst van tijdelijke baantjes voor de neus houdt en niet uitbetaalt. Met Kierston Wareing, Juliet Ellis. Ned.2, 23.15-0.45u.

Ride with the Devil (Ang Lee, 1999, VS). Even duur als traag en picturaal indrukwekkend epos over de Amerikaanse Burgeroorlog (1860-1865) pretendeert een analyse te bieden van psychologische oorlogsmechanismen. Speelt in het zuiden van de staat Missouri.Eén, 23.15-01.25u.

Informatief

The Culture Show. Andrew Graham-Dixon presenteert het wekelijkse programma over kunst. Vanavond over de schilderijen en tekeningen van Edward Burra (1905-1976), die zijn onderwerpen veelal vond in de krochten van de stad en de zwarte cultuur in het Harlem van de jaren 30. Verder wordt gesproken over de nieuwe roman van Haruki Murakami en over het nieuwe werk van het Aurora Orchestra. Ook een interview met Sofie Gåbrøl, hoofdrolspeelster in de Deense cultserie The Killing (‘Forbrydelsen’). BBC 2, 20.00-21.00u.

Mystères d’archives. Reeks documentaires over tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen uit de 20ste eeuw. De makers gaan telkens op zoek naar achtergrondinformatie, nieuwe invalshoeken en nooit eerder getoonde archiefbeelden die een nieuw licht werpen op de gebeurtenis. Op 19 april 1956 verzamelden journalisten, fotografen en cameramensen zich massaal in de kathedraal van Monaco voor ‘het huwelijk van de eeuw’. Al maandenlang werd er in media aan weerszijden van de Atlantische Oceaan bericht over de idylle tussen de 25-jarige Amerikaanse actrice en prins Rainier III van Monaco. Waar kwam die hype vandaan?Canvas, 20.40-21.10u.

Zembla: Minister van Tabak. Roken is nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken, maar minister van Volksgezondheid Edith Schippers heft het rookverbod voor de kleine horeca op en campagnes om mensen van het roken af te helpen worden stopgezet – tot vreugde van horeca en tabaksfabrikanten, maar tot afschuw van de medische wereld. In dit programma wordt een poging gedaan te achterhalen waarom deze minister pro-tabak is. Schippers zou verklaard hebben de rooklobby nauwelijks te spreken, maar onderzoek zou aangetoond hebben dat zij al jaren contacten onderhoudt met die club. Ned.2, 21.20-22.00u.

Amusement

Comedy special: Flamingo’s in de polder – Begijn Le Bleu. Theatershow van cabaretier Begijn Le Bleu. Sinds 2000 schrijft en speelt Begijn Le Bleu solovoorstellingen en regisseert hij jongerenproducties. Hij maakt verhalend cabaret. In 2005 won hij de de jury- en publieksprijs van het cabaretfestival Cameretten met De prins op het witte paard. Vanavond voert hij ons mee naar de rand van de samenleving en laat ons kennismaken met een aantal mensen wier enige thuis hun stamcafé is. Canvas, 21.50-22.50u.

Takiye – Spur des Terrors. Misdaadfilm van de Nederlandse regisseur Ben Verbong. De in Keulen wonende Metin wordt overgehaald om geld te beleggen in een door moslims opgericht beleggingsfonds. Hij haalt zijn familie over hetzelfde te doen. Als het fonds failliet gaat en Metin door zijn familie verantwoordelijk wordt gehouden, komt zijn vrouw om bij een bomaanslag. Hij reist naar Istanbul om een en ander uit te zoeken en merkt dat hij betrokken is geraakt bij een complot. Hij wordt geholpen door een agente van de Verfassungsschutz die zich uitgeeft voor reporter, maar bezig is een terreuraanslag te verijdelen.ARD, 23.25-00.55u.

The Graham Norton Show. Eerste show van nieuwe serie van het programma van de gastheer met de luidruchtige jasjes. Vanavond met Kate Winslet, Rob Brydon, Jamie Bell en muziek van Noah and the Whale. BBC 1, 23.35-00.20u.

Radio

Down & Out met DJ Maestro. Martijn Barkhuis mixt zijn favoriete funk-, jazz- en latinplaten.Radio 6, 23.02-01.00u.