uitgelicht

scene uit de televisieserie Forbrydelsen Alternatieve titel: The Killing FOTO: Tine Harden Deense misdaadreeks die 20 dagen (en 20 afleveringen) lang het onderzoek volgt naar de moord op de 19-jarige Nanna Birk Larsen en de impact daarvan op het leven van alle mensen die er iets mee te maken hebben. Met: Sofie Gråbøl (Sarah Lund), Lars Mikkelsen (Troels Hartmann), Bjarne Henriksen (Theis Birk Larsen), Ann Eleonora Jørgensen (Pernille Birk Larsen), Søren Malling (Jan Meyer), Marie Askehave (Rie Skovgaard), Michael Moritzen (Morten Weber), Bent Mejding (Poul Bremer), e.a. Aflevering 7 Net wanneer Jan denkt dat hij zelf de touwtjes in handen heeft in het onderzoek naar de moord op Nanna, keert Sarah terug. Ze maakt zich grote zorgen omdat Theis verdwenen is met Rama. Theis heeft vroeger al problemen gehad met zijn temperament en alle sporen wijzen nu in de richting van Rama. Troels wordt verscheurd tussen de strategie van zijn politieke adviseurs en zijn eigen rechtvaardigheidsgevoel. Hij wordt nu nog meer onder druk gezet. Pernille bezwijkt onder de emoties omdat de politie niet in staat lijkt om de moord op haar dochter op te lossen...
scene uit de televisieserie Forbrydelsen Alternatieve titel: The Killing FOTO: Tine Harden Deense misdaadreeks die 20 dagen (en 20 afleveringen) lang het onderzoek volgt naar de moord op de 19-jarige Nanna Birk Larsen en de impact daarvan op het leven van alle mensen die er iets mee te maken hebben. Met: Sofie Gråbøl (Sarah Lund), Lars Mikkelsen (Troels Hartmann), Bjarne Henriksen (Theis Birk Larsen), Ann Eleonora Jørgensen (Pernille Birk Larsen), Søren Malling (Jan Meyer), Marie Askehave (Rie Skovgaard), Michael Moritzen (Morten Weber), Bent Mejding (Poul Bremer), e.a. Aflevering 7 Net wanneer Jan denkt dat hij zelf de touwtjes in handen heeft in het onderzoek naar de moord op Nanna, keert Sarah terug. Ze maakt zich grote zorgen omdat Theis verdwenen is met Rama. Theis heeft vroeger al problemen gehad met zijn temperament en alle sporen wijzen nu in de richting van Rama. Troels wordt verscheurd tussen de strategie van zijn politieke adviseurs en zijn eigen rechtvaardigheidsgevoel. Hij wordt nu nog meer onder druk gezet. Pernille bezwijkt onder de emoties omdat de politie niet in staat lijkt om de moord op haar dochter op te lossen... Tine Harden . 9 august 2006

Film

Ocean’s Eleven (Steven Soderbergh, 2001, VS). George Clooney is de gentleman-inbreker die samen met een groep criminelen de kluis van Andy Garcia’s casino kraakt in de ideale amusementsfilm. Regisseur Soderbergh onthoudt de kijker geraffineerd van informatie en goochelt met informatie en varianten van het gangstergenre. Ook met o.a. Brad Pitt, Matt Damon, Julia Roberts.SBS6, 20.30-22.50u.

Walk the Line (James Mangold, 2005, VS). Portret van de Amerikaanse zanger Johnny Cash (Joaquin Phoenix) en van zijn huwelijk met June Carter. We zien hem Junes liefde winnen en het respect van zijn vader terugwinnen, die hem de dood van zijn broertje verwijt. Mangold is het beste in het ensceneren en variëren van concerten, opnames en repetities. Cash met z’n gitaar in militaire dienst, op tour met Jerry Lee Lewis, Elvis Presley en June Carter. Het jachtige muzikantenbestaan wordt van zijn romantiek en glamour ontdaan. RTL8, 20.30-23.10u.

It’s a Free World... (Ken Loach, 2007, Engeland). De Britse veteraan Ken Loach en zijn vaste scenarist Paul Laverty buigen zich over de uitwassen van de arbeidsmigratie. Alleenstaande moeder Angie begint een uitzendbureau voor buitenlandse werknemers. Angie is gewend te knokken voor haar bestaan en zou daarvoor onze sympathie verdienen. Maar het wordt ongemakkelijk als haar tegenstanders sociaal nog zwakker zijn dan zijzelf: de werknemers die ze een worst van tijdelijke baantjes voor de neus houdt en niet uitbetaalt.Ned.2, 23.15-0.45u.

Ride with the Devil (Ang Lee, 1999, VS). Even duur als traag en picturaal indrukwekkend epos over de Amerikaanse Burgeroorlog (1860-1865) pretendeert een analyse te bieden van psychologische oorlogsmechanismen. Eén, 23.15-01.25u.

Informatief

The Culture Show. Andrew Graham-Dixon presenteert het wekelijkse programma over kunst. Vanavond over de schilderijen en tekeningen van Edward Burra (1905-1976) die zijn onderwerpen veelal vond in de zwarte cultuur van Harlem van de jaren 30. Verder wordt gesproken over de nieuwe roman van Haruki Murakami en over nieuw werk van het Aurora Orchestra. Ook een gesprek met Sofie Gåbrøl, hoofdrolspeelster in de Deense cultserie The Killing (‘Forbrydelsen’). BBC 2, 20.00-21.00u.

Mystères d’archives. Reeks documentaires over tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen uit de 20ste eeuw. De makers gaan telkens op zoek naar achtergrondinformatie, nieuwe invalshoeken en nooit eerder getoonde archiefbeelden die een nieuw licht werpen op de gebeurtenis. Op 19 april 1956 verzamelden journalisten, fotografen en cameramensen zich massaal in de kathedraal van Monaco voor ‘het huwelijk van de eeuw’. Al maandenlang werd er in media aan weerszijden van de Atlantische Oceaan bericht over de idylle tussen de 25-jarige Amerikaanse actrice en prins Rainier III van Monaco. Waar kwam die hype vandaan?Canvas, 20.40-21.10u.

Amusement

Comedy special: Flamingo’s in de polder – Begijn Le Bleu. Sinds 2000 schrijft en speelt Begijn Le Bleu solovoorstellingen en regisseert hij jongerenproducties. Hij maakt verhalend cabaret. In 2005 won hij de de jury- en publieksprijs van het cabaretfestival Cameretten met De prins op het witte paard. Vanavond voert hij ons mee naar de rand van de samenleving en laat ons kennismaken met een aantal mensen wier enige thuis hun stamcafé is. Canvas, 21.50-22.50u.

Takiye - Spur des Terrors. Misdaadfilm van de Nederlandse regisseur Ben Verbong. De in Keulen wonende Metin wordt overgehaald om geld te beleggen in een door moslims opgericht beleggingsfonds. Hij haalt zijn familie over hetzelfde te doen. Als het fonds failliet gaat en Metin door zijn familie verantwoordelijk wordt gehouden, komt zijn vrouw om bij een bomaanslag. Hij reist naar Istanbul om een en ander uit te zoeken en merkt dat hij betrokken is geraakt bij een complot. Hij wordt geholpen door een agente van de Verfassungsschutz die zich uitgeeft voor reporter, maar bezig is een terreuraanslag te verijdelen.ARD, 23.25-00.55u.

The Graham Norton Show. Eerste show van nieuwe serie van het programma van de gastheer met de luidruchtige jasjes. Vanavond met Kate Winslet, Rob Brydon, Jamie Bell en muziek van Noah and the Whale.BBC 1, 23.35-00.20u.

Radio

Down & Out met DJ Maestro. Martijn Barkhuis mixt zijn favoriete funk-, jazz- en latinplaten.Radio 6, 23.02-01.00u.