Tinkebell geeft Lima gigantisch roze hart

Dat roze de lievelingskleur is van Tinkebell was al bekend. Zelf draagt ze louter roze, en ook in haar werkt domineert de kleur. Maar nooit eerder heeft ze zoveel roze verf gebruikt als voor haar nieuwste project Save the neighborhood of Rimac. Op 8 oktober schilderde Tinkebell, samen met ruim honderd vrijwilligers, in Lima een complete sloppenwijk roze. Tussen de huisjes prijkt nu, hoog tegen een berg, een gigantisch knalroze hart dat vanuit het centrum van de Peruaanse hoofdstad goed te zien is.

Het kunstwerk hoort bij Tinkebells project Save the world, waarvoor ze twee jaar lang kriskras de wereld over reist om „mensen, dieren en situaties te redden naar de Nederlandse norm”. Zo bracht ze eerder al een complete slaapkamerinrichting van Ikea naar een gezin in Guinee-Bissau en haalde ze een straathond uit Gambia naar Nederland.

Voor haar project in Rimac, een beruchte en zeer gewelddadige favela, riep Tinkebell de hulp in van de locale politie, die tegen betaling bereid was haar de wijk in te rijden en haar voor te stellen aan de plaatselijke leiders. Die bleken, na het zien van haar schetsen, direct enthousiast en trommelden alle buurtbewoners op. Een bekende Peruaanse graffitikunstenaar, El Decertor, schilderde de contouren van het hart, de vrijwilligers vulden de muurvlakken daarbinnen op met roze verf.

Zoals in al haar projecten is ook hier een cynische ondertoon. Het refereert aan de vele ‘community art’-projecten die kunstenaars de afgelopen jaren in achterstandswijken hebben gerealiseerd. Het schilderen van sloppenwijken is al zo vaak gedaan dat het inmiddels een cliché is. Zelf was ze stomverbaasd over het enthousiasme van de inwoners van Rimac. „Ik dacht: dit is zo ontzettend lelijk, hoe kunnen jullie dit willen?” En het ergste is: geld om het over te schilderen is er niet. „Dus dit hart zal Lima nog zeker tientallen jaren domineren.”

Sandra Smallenburg

Tinkebell geeft 13/11 een lezing in Amsterdam. Inl: mediamatic.net

    • Sandra Smallenburg