Tamils de gevangenis in voor fondswerving

Vijf in Nederland wonende Tamils zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot zes jaar. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag geoordeeld.

De rechter acht het bewezen dat de vijf geld hebben ingezameld voor de strijd van de Tamil Tijgers.

In Nederland hebben de Tamils frontorganisaties zoals de Stichting Tamil Vrouwen Organisatie, de Tamil Youth Organisation en de Tamil Kunst en Culturele Organisatie Nederland, die gemeentelijke subsidies proberen binnen te halen. Geld dat volgens justitie deels wordt gebruikt voor oorlogsdoeleinden. Justitie heeft bijvoorbeeld vastgesteld dat de gemeente Zeist een sportdag financierde met 2.000 euro voor Tamils terwijl het geld bestemd was voor de LTTE, zo schrijft onze redacteur Marcel Haenen.

De Tamil Tijgers vechten sinds 1983 tegen het leger van Sri Lanka voor een onafhankelijk thuisland in het noorden van het eiland. Wegens veelvuldige aanvallen op burgerdoelen, de inzet van zelfmoordcommando’s en het gebruik van kindsoldaten is de LTTE vijf jaar geleden door de Europese Unie geplaatst op de lijst van terroristische organisaties. Twee jaar geleden werden de Tijgers op Sri Lanka militair verslagen.

In Nederland gaat de strijd voor een onafhankelijk Tamil-thuisland nog door. Tot hun arrestatie door de nationale recherche in 2010 waren Nederlandse Tamils volgens de politie nog actief met het organiseren van bijeenkomsten. De gemeenschap van Tamils in Nederland bestaat uit tussen de 9.000 en 13.000 man.

    • Marije Willems