Strafhof vraagt Malawi uitleg over bezoek president Bashir

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft Malawi gevraagd uit te leggen waarom het de Soedanese president Omar al-Bashir niet heeft gearresteerd tijdens zijn recente bezoek aan dat land.

Het Strafhof heeft Bashir aangeklaagd wegens genocide en oorlogsmisdaden tijdens het conflict in de regio Darfur en heeft een een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Malawi is een ondertekenaar van het Verdrag van Rome, dat ten grondslag ligt aan het Strafhof, maar verklaarde dat het niet zijn zaak is om Bashir te arresteren.

Afrikaanse landen beschuldigen het Strafhof ervan alleen oorlogsmisdaden in Afrika te onderzoeken. De Afrikaanse Unie heeft gelobbyd om het arrestatiebevel tegen Bashir in te laten trekken, omdat dit het vredesproces in Darfur zou belemmeren.

De Europese Unie en mensenrechtengroepen hadden er bij Malawi op aangedrongen Bashir te arresteren. Maar tijdens een handelstop in Malawi afgelopen weekend werd Bashir verwelkomd door een militaire erewacht. „Hij komt voor zaken en het is onze zaak niet om president Omar te arresteren”, zei minister van Informatie Patricia Kaliati. Kenia en Tsjaad, die ook het Verdrag van Rome hebben ondertekend, hebben Bashir eerder eveneens verwelkomd.