Stickers, krassen voor altijd

Een schrijver verliest zijn bokaal, de CPNB verliest een adjunct-directeur, boekhandelaren willen niet föhnen en op zolder of internet vind je alles terug.

Nominatiekoning Peter Buwalda was maandag runner up bij de NS Publieksprijs (net als eerder bij de Librisprijs en de Gouden Strop), maar een dag eerder werd hem in Groningen de Tzumprijs uitgereikt voor een zin uit Bonita Avenue. Hij kreeg 35 euro (het aantal woorden in de bekroonde zin) en een bokaal. Van die laatste heeft hij maar even kunnen genieten, meldt literair weblog Tzum: „Bij het verlaten van de trein liet de schrijver een oranje tas van de bibliotheek achter met daarin de beker en twee romans”. Op 30 en 31 oktober maakt Buwalda (ook winnaar van de Academica debutantenprijs) nog kans op de Selexyz debuutprijs en de AKO-prijs. Die onderscheidingen worden in tegenstelling tot eerdere plannen toch niet tegelijk uitgereikt.

De zondag afgesloten Kinderboekenweek was de laatste van adjunct-directeur Marieke Verhoeven van de Stichting CPNB. Zij vertrekt wegens een verschil in inzicht met directeur Eppo van Nispen tot Sevanaer. Waar dat verschil van inzicht precies uit bestaat willen de betrokkenen volgens Boekblad niet kwijt. Verhoeven, afkomstig uit de kinderboekenwereld werd nog aangesteld door de vorige directeur, Henk Kraima.

Onder Eppo van Nispen tot Sevenaer krijgt de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek een minder highbrow karakter, getuige ook de uitverkiezing van Nico Dijkshoorn als auteur van het Boekenweekessay 2012.

Intussen heerst onder boekhandelaren verdeeldheid over het succes van de Kinderboekenweek. Vooral de lichtblauwe, hardnekkig plakkende sticker op het prentenboek zorgde voor ongemak, zoals in de Amersfoortse kinderboekhandel Speelboek. ‘Denkt de CPNB nou echt dat we in een drukke winkel gaan staan föhnen om die sticker los te krijgen ? Dat toont weer aan hoe weinig feeling ze met de winkel hebben.’ Boekhandel De Kleine Kapitein in Rotterdam, ook in Boekblad, is juist blij: ‘Geweldig. We hebben nog nooit zo’n leuk geschenk gehad.’

Een heel ander soort geschenk trof Noel Dobbs aan op een zolder op het Isle of Wight: het aantekeningenboek van zijn overgrootvader Bram Stoker, geschreven tussen 1871 en 1881. Dat is jaren voordat die aan zijn grote vampierroman begon, maar onder Dracula-vorsers is de ontdekking toegejuicht.

Niet op een zolder, maar in de bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen) bevindt zich het oudste boek dat in België werd gedrukt, in 1473: Speculum conversionis peccatorum (‘Een spiegel van de bekering van de zondaars’). Om die bekering beter te faciliteren – en voor wie nog eens in Augustinus wil duiken – staat de hele tekst nu online.

Van hetzelfde laken een heel ander pak is de online-versie van de Jan Cremer-tentoonstelling van het Letterkundig Museum. Meer strepen in de tekst dan 500 jaar eerder in Antwerpen en voor wie er niet genoeg kan krijgen van de tiksels en doorhalingen in de oer-Jan (of oer-Ik) is er de iPad uitgave voor 79 cent.

    • Arjen Fortuin