Snelschaken moet echt snel

Blitz schaken is niet makkelijk. Elke speler heeft drie minuten denktijd. Wie de ander binnen die tijd mat heeft, wint. Wiens tijd op is, verliest, ook al staat hij op winnen – tenzij de andere speler hem nooit meer mat had kunnen krijgen, dan is het gelijkspel.

Hoe spelen mensen tegen een sterkere tegenstander ? Iets langzamer dan normaal, blijkt uit een analyse van ruim een miljoen online blitz-partijtjes in Journal of Experimental Psychology: General (17 oktober online). Begrijpelijk, maar onverstandig. Mensen doen dan wel betere zetten, maar door de tijdsdruk hebben ze uiteindelijk toch meer kans om te verliezen dan wanneer ze net zo snel zouden doorschaken als ze tegen een gelijkwaardige tegenstander zouden doen. De psychologen wilden weten hoe mensen reageren op verschillende vormen van druk bij het nemen van beslissingen, en namen schaken als klassiek voorbeeld. (NRC)