‘Saif al-Islam Gaddafi mogelijk opgepakt in Libische stad Zlitan’

De tweede zoon van Gaddafi, Saif al-Islam, op een foto uit augustus van dit jaar. Foto AFP / Dario Lopez-Mills

Saif al-Islam Gaddafi, de belangrijkste zoon van Moammar Gaddafi, zou zijn opgepakt in of bij de Libische stad Zlitan. Dat meldt de tv-zender Al Arabiya op basis van bronnen rond de Libische regering.

Een bron van het Libische leger zegt dat een foto van de gearresteerde Saif getoond wordt zodra hij is behandeld voor verwondingen die hij bij zijn arrestatie zou hebben opgelopen. Ook een functionaris van de Libische inlichtingendienst heeft het nieuws volgens Al Arabiya bevestigd. Bronnen van SkyNews zeggen echter weer dat Saif nog op vrije voeten is en zich schuil zou houden in Ghat, een Libisch plaatsje bij de grens met Algerije.

Het Internationale Strafhof (ICC) en Interpol hebben Saif dringend opgeroepen zich over te geven. Ze lieten weten er samen met Interpol-lidstaten voor te willen zorgen dat Saif na diens overgave veilig naar Den Haag wordt overgebracht.

De stad waar hij zou zijn opgepakt, Zlitan, ligt zo’n 160 kilometer ten oosten van Tripoli en een kleine 300 kilometer ten westen van Sirte, de plaats waar Moammar Gaddafi gisteren werd gearresteerd en gedood.

Eerder vandaag zei een functionaris van de Nationale Overgangsraad nog tegen persbureau Reuters dat Saif al-Islam op de vlucht was richting buurland Niger. “We zoeken hem. Onze strijdkrachten in de gebieden zijn alert”, aldus een functionaris.


Grotere kaart weergeven

Gisteren kwamen er onbevestigde berichten naar buiten dat Saif al-Islam, die is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof in Den Haag, gevangen zou zijn genomen en zelfs dood zou zijn. De Nationale Overgangsraad zei toen niks te weten of het lot van Saif.

Saif al-Islam, Gaddafi’s tweede zoon, was tijdens het bewind van zijn vader de gedoodverfde opvolger van Moammar Gaddafi.

    • Pim van den Dool