Saab wijst overnamebod Chinese bedrijven af

Saab-topman Victor Muller wijst een overnamebod van twee Chinese bedrijven af. Foto Flickr / Craig Morey

Swedish Automobile, het moederbedrijf van de noodlijdende autofabrikant Saab, heeft een overnamebod van de Chinese investeerders Youngman en Pang Da afgeslagen. Volgens topman Victor Muller was het bod “onacceptabel”. Dat zei hij tegen persbureau Reuters.

Muller:

” Het bod was onacceptabel, omdat het zou zorgen voor een verandering van de controleclausule bij het bedrijf en dat zou mogelijk het einde van Saab betekenen.”

Als Youngman en Pang Da nog interesse hebben in het bedrijf dan moeten ze zich volgens Muller houden aan de afspraken die eerder zijn gemaakt. Daarbij zouden de bedrijven samen 53,9 procent van de aandelen overnemen. Beide bedrijven weigerden commentaar te geven.

Curator wil reorganisatie beëindigen

Gisteren maakte Swedish Automobile bekend dat de curator die de reorganisatie van het bedrijf begeleidt de reorganisatie wil beëindigen. Dat verzoek zal hij indienen bij de rechtbank in Vanersborg. Saab heeft aangekondigd om in beroep te gaan en wil de reorganisatie voortzetten. Ook wil Saab dat er een andere curator wordt aangesteld.

Daarnaast heeft Saab een nieuw financieringsvoorstel ontvangen van North Street Capital. Het financieringsvoorstel bestaat uit een lening ter waarde van 60 miljoen dollar, met bepaalde activa van Saab als onderpand. Ook worden er 2.386.635 gewone aandelen overgedragen voor 4,19 dollar per aandeel.