Rita Verdonk stapt definitief uit de politiek

ame: MD6979_326635.jpg Caption: Nederland, Den Haag, 09-06-10 TON, Rita Verdonk. © Foto Merlin Daleman Photographer: Merlin Daleman Load Date: 00:00 11/06/10 Creation Date: 00:00 09/06/10 Kind of Picture: Persons: Verdonk, Rita;Frequin, Willibrord Organisations: Trots op Nederland;TON Keywords: Verkiezingen;Politieke partijen;Uitslagen Event: Tweede Kamerverkiezingen 2010 Geography: Den Haag Notes:
ame: MD6979_326635.jpg Caption: Nederland, Den Haag, 09-06-10 TON, Rita Verdonk. © Foto Merlin Daleman Photographer: Merlin Daleman Load Date: 00:00 11/06/10 Creation Date: 00:00 09/06/10 Kind of Picture: Persons: Verdonk, Rita;Frequin, Willibrord Organisations: Trots op Nederland;TON Keywords: Verkiezingen;Politieke partijen;Uitslagen Event: Tweede Kamerverkiezingen 2010 Geography: Den Haag Notes: Rita Verdonk en Willibrord Frequin tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2010. Foto NRC / Merlin Daleman

Rita Verdonk stapt vandaag per direct en definitief uit de politiek. Hiermee komt naar alle waarschijnlijkheid ook een einde aan haar partij Trots op Nederland (TON).

Dat heeft de partijleider tegenover EenVandaag laten weten. Volgens Verdonk is er voor haar in het huidige politieke klimaat geen ruimte meer door de PVV en het regeringsbeleid. Vanavond spreekt zij in het actualiteitenprogramma over haar beslissing.

De partij van ‘ijzeren Rita’ behaalde bij de verkiezingen van vorig jaar maar 0,6 procent van de stemmen, ongeveer tienduizend stemmen te weinig voor een zetel in de Tweede Kamer. Na het reces verliet zij dan ook het politieke toneel in Den Haag. In 2007 vocht Verdonk een hevige strijd met huidig premier Mark Rutte om het leiderschap van de VVD. De voormalig minister van integratie, kreeg bij de verkiezingen een jaar eerder meer stemmen dan Rutte, maar werd uiteindelijk een jaar later niet verkozen tot fractievoorzitter. Daarop besloot zij haar eigen partij TON op te richten.

Op 17 juli vertelde Verdonk aan de NOS dat zij druk bezig was met solliciteren, onder andere bij het Amsterdamse Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB).